Foto: Hasse Holmberg / TT

Insändare: Jag skäms över att jobba åt Skellefteå kommun

Förr var man glad och stolt över att få jobba åt Skellefteå kommun, men i dag skäms jag snarare. I drygt 20 år har jag arbetat inom socialpsykiatrin, ett område som Skellefteå tidigare var ett föredöme inom. Folk kom från hela landet för att se och höra hur vi jobbade, i dag tror jag ingen är intresserad längre.

Jag skriver detta för att det nu diskuteras att nattbemanningen på många grupp- och stödboenden ska upphöra. Jag vet av erfarenhet vikten av att det finns någon tillhands, framför allt nattetid. Det ger en trygghet och ett lugn som gör att många faktiskt vågar sova och vid behov kunna prata med någon. Hur skulle det bli om det ej fanns någon tillhands – jag vågar knappt tänka tanken.

Meningen är nu att de ska kunna ringa ett natteam, människor som de varken känner eller har fått något förtroende för. Sådant tar tid att bygga upp. Jag vet även att många inte heller är kapabla att ringa. Sedan har de som i dag jobbar journatt endast betalt för halva natten, bara en sådan sak är märklig.

Nä, ta och tänk om och tänk rätt – och ta aldrig orden ”för brukarens bästa” i era munnar igen.

Upprörd

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut