Vem kommer ta ansvaret för matkassarna
Vem kommer ta ansvaret för matkassarna Foto: NORA LOREK / TT

Insändare: Hur kommer det bli med hemkörningen av matkassar

Solkraft har under många år haft hemkörning av mat till pensionärer. Nu har dessa extratjänster dragits in eftersom att vissa partier på riksnivå har tagit bort det här bidraget till kommunerna.

När man nu ska beställa hemkörning får man betala cirka 100-150 kronor för en matkasse i transportavgift. Beställning ska dessutom göras via dator.

Kommunen har under många år haft devisen att "Jag vill kunna klara mig själv och Leva livet bäst möjligt". Vilken plan finns det nu för att kunna lösa detta på bästa sätt?

Kommer det att bli biståndsbedömning så att hemtjänstpersonalen får nya arbetsuppgifter? Vem ska ordna datorer och utbildning till alla? För många äldre är mobiltelefonen ett tillräckligt problem att lära sig.

ej svältfödd

Svar direkt

Precis som ni skriver kan vi inte erbjuda varuhemsändning. Det finns flera bakomliggande orsaker till detta. En av dem är att regeringen har tagit ett beslut om att åtgärden extratjänst inte längre ska finnas. Solkraft har därför sagt upp avtalet med Stora Coop på Anderstorp gällande varuleveranser.

En del kunder har börjat använda sig av onlinehandel. Några klarar av det på egen hand och en del har anhöriga, gode män eller andra personer i sin närhet som kan hjälpa till att beställa varor. Andra kunder har vänt sig till ytterområdena i kommunen där vissa butiker erbjuder tjänsten varuhemsändning.

Vi kommer att fortsätta utreda frågan kring varuhemsändning.

Ejja Häman Aktell, Avdelningschef Vård och omsorg Skellefteå kommun

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut