Foto: Pär Lindström

Insändare: Hotet mot miljön – kräv fler bussar

I Västerbotten och Sverige är vi alldeles för duktiga på att köra bil. De flesta som susar förbi sitter ensamma i bilen. Känner du igen dig? Det går inte att bo i denna kommun utan bil. Vi är beroende av bilen.

Men tänk om fler av oss skulle kräva att det går fler bussar. Tänk om vi skulle bli bättre på att samåka. Jag förstår att det inte går att lösa överallt, men det går att lösa på de flesta ställen. Nä, det är så bekvämt att sitta i egen bil.

Men faktum kvarstår, de fossila utsläppen måste minska. Det är inget påhitt, det är forskningens bestämda faktum. Mänsklig påverkan genom utsläpp av växthusgas har spelat för stor roll – det är ett faktum. Jag uppmanar också företagen att bli bättre på detta, det handlar inte bara om att privatpersoner måste få nya vanor.

Jag har tre barn som jag fick innan jag var insatt i frågan, men nu är jag livrädd inför deras framtid. Som förälder älskar jag dem så, men min uppmaning till dem är att skaffa katt istället för barn när de blir stora. Känslan är att det fortfarande är pengarna som styr över allt annat, över våra barns framtid.

Smaka på ordet massutrotning. Jag vill inte förstöra din dag, men det händer just nu. Snälla vakna och stå på barnens sida.

Elin Lundqvist Burlin, Skellefteå

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut