Foto: Lars Eriksson

Insändare: Gatubelysning – det är skönt med mörker

Läser om det känsliga ämnet gatlysen i byarna. All respekt. Jag har bott på landet i över 30 år, men har inte haft några problem med nedsläckta lysen. Man måste se till nyttan, antalet boende och ljuspunkter. Så enkelt är det.

Det går inte att ha typ 14 ljuspunkter runt en by med två hushåll, det blir dyra ljusstrålar. Dessa pengarna kan läggas på bättre vägunderhållning, sommar som vinter. Jag vet att belysningen hos mig släcks klockan 23.00 och tänds dagen efter klockan 06.00. Jag kan ställa klockorna efter gatlysena.

Eftersom jag bor på landet tycker jag att det är skönt med mörker, så att man kan se norrsken och vackra stjärnor under klara kvällar. Om jag vill ta en promenad på kvällen tar jag på mig en reflexväst och eventuellt tar jag med mig fick- eller pannlampa för att synas. Billig och bra försäkring.

Vad jag undrar över är varför man sätter ljusstolparna efter varandra, i en rad. I min värld lyser det bättre om stolparna finns på varannan sida av vägen, då täcker de in varandras ljuskäglor.

Roy

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut