Malå kommun
Malå kommun Foto: Lennart Enkvist

Insändare: Förtroendet är förbrukat – avgå

Kära politiker och kommunledning i Malå kommun, ert förtroende är härmed förbrukat. Ni har skyddad medarbetare som gjort fel, tänker då framför allt på ”tankkortshärvan”. Ni låter de som gjort fel jobba kvar som om inget har hänt. Som om det aldrig har funnits ett problem. Varför gör ni inget?

Ni politiker och tjänstemän har även förbrukat ert förtroende när det gäller de besparingar som är gjorda eller inte gjorda. Till exempel att mer eller mindre tvinga elever som gick ut 9:an i våras att välja gymnasium i Skellefteå för att de ska få busskort och inackorderingsbidrag. De elever som då skulle pendla till Skellefteå skulle få en direktbuss, men den bussen finns inte. Och vad jag vet har inte den information gått ut.

Ni gör en omröstning på er hemsida om vad vi medborgare tycker att vi ska spara på för att kunna finansiera ett badhus. Besparingsförslagen är på skola, vård, omsorg, kultur och fritid. Skola, vård och omsorg har redan sparat mycket. Undersköterskorna går på knäna, skolpersonalen får mindre och mindre resurser. Vi behöver mer resurser för att hjälpa våra gamla och våra barn. Men att spara på ställen där det begåtts fel, där sparar vi inte. Vi sparar inte på tjänstemännen.

Ni har lekt med våra pengar utan att ha tagit ansvar. Skäms på er – ni borde avgå!

Ledsen och arg medborgare

Svar direkt

Först och främst: tack för att du visar engagemang, det behövs. Förtroende är inget man får utan något man förtjänar.

Malå kommun arbetar just nu hårt med det otacksamma arbetet att anpassa verksamheten efter de resurser vi har. Vi kan se att det arbete som inleddes för ett antal år sedan nu börjar ge resultat. Sedan finns en nationell politik som i stort avgör vilka resurser vi i Malå har och den kan vi tycka vad vi vill om, men vi måste förhålla oss till de resurser som nationella beslut ger oss.

En av de viktigaste uppgifterna som vi som politiker och tjänstepersoner i Malå kommun har är att höja förtroendet för kommunens arbete. Vi har en lång väg att gå. Som ett led i det arbetet försöker vi på olika sätt vara tillgängliga för dialog, samtal och åsiktsutbyte. Man behöver inte tycka lika, men olika former av engagemang kommer att vara avgörande för hur vi i Malå möter framtiden.

Vi uppmanar dig som medborgare att ta kontakt med de politiker som du gett förtroende till. I Malå med allt så nära ska det också vara nära till politiker och tjänstepersoner.

Lennart Gustavsson, kommunstyrelsens ordförande, Malå kommun

Jim Lundmark, kommunchef
, Malå kommun

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut