Foto: ERIK M≈RTENSSON / TT

Insändare: En åldrande befolkning – låt de äldre flytta söderut

I Norran den 10 september läste jag ledarsidans oro för kommunens stora utmaning, den demografiska kurvan som snabbt förflyttas uppåt. Det är kanske dags att vi på allvar tar tag i problemet. Vi exporterar välutbildad arbetskraft till storstäderna i en aldrig sinande takt, men det är få pensionärer som flyttar med. Här behövs det kraftfulla incitament. Jag tycker att Skellefteå kommun ska erbjuda generösa flyttbidrag till äldre personer som kan tänka sig att flytta söderut, personer som vill flytta närmare sina barn och barnbarn.

Vi kan läsa om pensionärer som på grund av låga pensioner inte har råd att åka och hälsa på barnbarn och släkt. Ett flyttbidrag skulle vara en möjlighet för dessa att komma närmare sina kära och samtidigt komma närmare de kulturella utbud som stora städer erbjuder. En personlig möjlighet till ett rikare liv på ålderns höst och en möjlighet för kommunen att hålla nere medelåldern på innevånarna. Alla blir vinnare.

Välmående kommuner i söder skäms inte när dom hjälper kostnadskrävande personer att flytta till glesbygdskommuner, så varför skulle inte vi kunna göra detsamma?

Ulf Larsson, Skellefteå

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut