Foto: Torbjörn Enmark

Insändare: Elbilar – varför får inte alla gratis el av Skellefteå kraft?

Den 22 augusti läste jag en insändare i Norran som ifrågasatta varför Skellefteå Kraft ska sponsra ägare av Teslas elbilar med fri ström. De ska även bekosta ett ladduttag för cirka 10 000 kronor samt räkna bort elen före mätarens ingång, så att den inte belastar nätavgiften för dessa Tesla-ägare. Enda kravet är att bilägaren är kund hos Skellefteå Kraft.

En fråga till Skellefteå Kraft: Varför får inte alla andra kunder hos er, som har en elbil av annat billigare märke, också gratis el?

Man kan tycka olika om saker, men det är väl så här: Har man råd att köpa en dyr Tesla så bör man ha råd att bekosta sin el själv. Vi som inte har råd att byta till en elbil betalar sju till åtta kronor per liter i skatt, bland annat till underhåll av vägnätet, samt vägskatt på våra bilar.

Ska taxibilar av Teslamärke också få gratis el av Skellefteå Kraft?

Undrande

Svar direkt

Skellefteå Kraft är öppna för samarbete med alla elbilstillverkare som är intresserade av att deras elbilar ska laddas med 100 procent förnybar el. I dagsläget är det dock bara Tesla som kommit överens om ett samarbete med Skellefteå Kraft.

Det erbjudande som Skellefteå Kraft erbjuder privatpersoner som äger en Tesla är endast för den el de laddar sina bilar med hemma. Det går att ladda direkt i ett 220-voltsuttag, men det rekommenderas av bilindustrin att investera i en säkrare laddlösning som kunden i så fall bekostar själv. Kunden betalar också nätavgiften själv direkt till sitt elnätsbolag.

Erbjudandet är tidsbegränsat och gäller endast för privatpersoner och har bidragit till att fler hushåll köper 100 procent förnybar el från Skellefteå Kraft.

Lars Lundmark, affärsenhetschef elhandel, Skellefteå Kraft

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut