Det nya ordet blir åldersskam.
Det nya ordet blir åldersskam. Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare: Det senaste ordet blir åldersskam

Flygskam, tillväxtskam, köttskam, laxskam och någon har till och med nämnt surfskam, på grund av den energianvändning som går åt när vi surfar och laddar ned från nätet.

Nu börjar skammen möjligen även få en alltmer politisk funktion. Kanske inte uttalat men i alla fall indirekt förstådd när den ställs i förklaringar till politiska beslut.

I en intervju i Aftonbladet förklarar Magdalena Anderssons att skatterna måste höjas i Sverige, alltså inte bara bränsleskatterna, utan ett citat; ”Om man blickar framåt ser jag inte att vi är i ett läge att sänka skattenivån, tvärtom. Den stora generationen 40-talister börjar komma upp i 80-årsåldern och har rätten till en trygg ålderdom med bra sjukvård och äldreomsorg”.

Så varför frågar man sig, väljer Andersson att främst och enbart nämna den åldrande befolkningen som underliggande skäl till skattehöjningar? Varför nämner hon inte de kostsamma flyktingmottagandet, de 400 miljarder kronor i underskott för vårt EU medlemskap, eller de stora underhållsbehoven i vår infrastruktur eller varför inte den hopplösa ineffektiv offentlig sektor. Nej – En åldrande befolkning.

Så det senaste skammordet blir ålderskam. Något som vi pensionärer kanske måste stå ut med, eftersom vi inte bara har ”skitat ner” vår miljö i ambition om att bygga landet utan också nu kostar alldeles för mycket pengar att hålla vid liv.

Anders Nilsson, Kåge

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut