Foto: Kent Norberg

Insändare: Arvidsjaur – upp till bevis och redovisa läget

Sommaren och semestern är slut för de flesta och ordningen ska vara återställd, men icke sa Nicke. Det finns ingen rapportering om läget inom kommunen vad gäller ekonomi, visionern samt hur det blir med badhus och Vittjåkk. Inte heller något om Sandbackaskolan, transportområdets utbyggnad/ombyggnad och så vidare.

Det har bytts ut personal i den kommunala organisationen och inte ens där finns någon presentation av personerna och om vilka uppdrag dessa har. Kommunalhuset har byggts om, dörrar har blivit låsta och för allmänheten har det försvårats att ens komma till tals med dessa tjänstemän. Nej, skärpning behövs om medborgarna ska känna sig hemma och nöjda.

Tidigt i våras startades gruppen Let's Go som skulle skapa en attraktiv upplevelsenyhet. Det spikades, hyvlades och gjordes ett suveränt arbete. Men sedan gick visst musten ur. Att läsa och hitta under rubriken ”Vad händer i Arvidsjaur i sommar?” var som att söka i en myrstack. Och om hur turisterna och de boende upplevt sommaren, förutom att det var varmt några dagar, vet vi inte eftersom ingen rapportering förekommit. Däremot har Piteå, Luleå och Skellefteå på helsidor berättat om rekordsommaren med aktiviteter, bad och artister.

Så upp till bevis och redovisa hur läget är nu, kommunens framtidsvisioner när det gäller byggandet samt försäljningarna som skett och ska ske. Det är ett måste så att vi vill fortsätta bo kvar i Arvidsjaur och hoppas på framtiden.

Skattebetalare

Svar direkt

Vår kommun har, i likhet med andra, mindre närvaro av pressen i den omstrukturering som sker till följd av färre prenumeranter på papperstidningar. I kommunen har vi en anställd informatör som gör ett mycket bra jobb. Nyheter produceras till hemsidan, men också till Facebook.

Insändaren jämför vår kommun med Piteå, Luleå och Skellefteå. Vi kan känna oss lika viktiga, men vi är definitivt inte lika stora och har därför mindre resurser. Detta medför färre inslag. Vi gör alltid så gott vi kan och måste ständigt fundera över smartare sätt att arbeta.

Några svar till insändarskribenten:

· De stängda dörrarna hänger samman nya bestämmelser för offentlig verksamhet.

· Resultatbudget för 2020-2022 ska fastställas under hösten där beredningen visar på ett litet överskott.

· Vittjåkk har varit ute till försäljning sedan 2017.

· Sandbackaskolan har behov av att utöka sitt övningsområde då det gamla sålts till Laponia. Arbetena skjuts upp till nästa år eftersom Laponia, som förvärvat det gamla, framskjuter sina planer.

· Investeringsprojekten som till exempel sim- och sporthall är föremål för prioriteringar. Vad vi ska avstå från, för att ha råd, är den ständiga frågeställningen.

Insändarskribenten vittnar om ett stort engagemang för de kommunala frågorna, vilket är mycket glädjande. Allt som räknats upp tyder också på kunskap om vilka frågor som är aktuella. Ett tips är därför att gå med i ett parti för att kunna påverka.

Sara Lundberg, kommunalråd i Arvidsjaurs kommun

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut