Foto: Roine Sandlen

Insändare: All heder till Northvolts vd som inte använder järnsand

All respekt till Northvolts vd som inte använder sig av järnsand från Bolidens smältverk inom det nya industriområdet i Bergsbyn. Restprodukten från kopparframställningen marknadsförs som granulat eller järnsand.

I slaggen, som det i verkligheten borde kallas, är periodiska systemet väl representerat, men där saknas guld. Denna ädla vara hamnar i råkopparn som frigörs i elektrolysen och hamnar i det så kallade anodslammet. Det slammet används ej som utfyllnad på industriområden, kring husgrunder och under garageuppfarter. Slaggen däremot fördelas jämnt över kommunen i de flesta byggprojekt.

Nu finns det, inom Norrans spridningsområde, två byggprojekt som förhoppningsvis innebär en vändpunkt. Förutom batterifabriken vill jag lyfta fram bygget av slaktbod i Glommersträsk som tagit ställning mot att bli deponi.

Nu är det hög tid för Boliden att lösa frågan om deponering av slaggen. Jag föreslår Aitik i Gällivare kommun. Därifrån kommer slaggprodukterna i huvudsak och borde enkelt kunna returneras med sligtåget. Jag bjuder på det tipset.

Återigen all heder till Northvolts vd och till styrelsen för Glommersträsk viltvårdsområde. Och bäste Peter Carlsson, be inte om ursäkt. Var stolt över att ha värnat det egna företagets miljöprofil.

Lars Eriksson, Skellefteå (inte att förväxla med insändarredaktören)

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut