Fel att ta bort resurser från biblioteket i Arvidsjaur, menar skribenten
Fel att ta bort resurser från biblioteket i Arvidsjaur, menar skribenten Foto: Göran Westerlund

I biblioteken finns värden som inte är mätbara - det är själva problemet

En kortare version av denna insändare har publicerats i pappersupplagan.

Bibliotek betyder boksamling om man ska vara ordagrann. Det är grekiska och det betyder bara just det, en samling böcker. Men ett bibliotek är så mycket mer, det är inte en hög med böcker dumpade under en presenning på torget. Det är inte alls vad vi ser framför oss när vi hör ordet bibliotek. Det är laddat med så många fler betydelser.

Visst det finns inget bibliotek utan böcker, så är det. Men utan personal så är det likafullt bara en hög med böcker i mer eller mindre god ordning.

Jag läste på nätet att Arvidsjaur kommun planerar en besparing på 500 000:- på just biblioteket. Det är mycket pengar. Faktiskt så mycket att en tjänst kan komma att försvinna, läser jag vidare. En tjänst. Det är lätt att räkna ut att det inte sker utan konsekvenser. Kompetens försvinner från boksamlingen och gissningsvis måste öppettiderna minska. Det är självklart. En person hinner inte lika mycket som två – enkel matematik.

Arvidsjaurs bibliotek var min skattkammare när jag var tonåring. Här kunde jag möta hela världen mellan olika bokpärmar. Utan detta bibliotek så hade jag kanske inte varit författare idag. Det var min skola och min tillflyktsort. Här lärde mig mer om skrivandet än skolan nånsin kunde göra. Och det på grund av att jag inte bara hittade en hög med böcker under en presenning. Nej, jag hade tillgång till ett bibliotek med kompetent personal och generösa öppettider. På min tid hade dessutom Arvidsjaur en bokhandel. Den är borta i dag. Det är biblioteket som håller ställningarna när det gäller litteraturen.

När jag ”kommer hem” går jag alltid en runda bland hyllorna. Det ser inte ut som det gjorde när jag var tonåring men det är fortfarande ”mitt” bibliotek och det smärtar mig att man nu börjar tafsa på bibliotekets ekonomi. Än så länge ”bara” 500 000:- men det är en början på en trend som jag inte gillar.

De värden som finns i biblioteken är inte mätbara och det är kanske det som är själva problemet. Som en vis man en gång lär ha sagt ”Hä löns int´ förklar för den som int´ begrip”. Nåja, jag tror nog alla kan se skillnaden mellan ett bibliotek och en hög med böcker, och det senare vill väl ingen ha. Så, all kärlek till biblioteken och bibliotekspersonalen! Och snälla Arvidsjaur kommun: Gör inte detta!


Anna Holmström Degerman, Norrbyn, UmeåAnmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut