Demokratiska stater hinder för EU

Notera att denna artikel är från förra året.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Förr var “nationalism” och “nationalstat” respekterade demokratiska ord. Men i EU:s eget stora nationalstatsbygge är små nationella demokratier stort problem.

För att EU ska fungera fullt ut måste den lilla nationalstaten misstänkliggöras och utplånas. Det har varit fast strategi i EUs propagandaarbete.

Begreppet nationalist har fått från att vara ett stolthetsbegrepp till ett attribut för rasism och främlingsfientlighet.

Inför folkomröstningen om svenskt EU-medlemskap 1994 var jag under flera år engagerad drivande kraft i Nej till EU lokalt i Skellefteå. Vi hade i vår plattform klart deklarerat antirasism och vilja till frihandel på rättvisa villkor.

Men redan då misstänkliggjordes vi av EU-anhängarna. Vi hånades för att vara rasister, isolationister, globaliseringsfientliga,främlingsfientliga nationalister och så vidare.

Ser ni mönstret? Redan före 1994 påbörjade EU skapandet av det fiktiva nationalist-monstret som jag sades vara del av.

Den ideologiskt motsägelsefulla Januari-överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet ( JÖ ) säger sig vilja motverka nationalismen.

Effekten blir tvärtom, det gör det bara lättare för Sveriges att glida in in i EU:s höger-nationalistiska monsterbygge.


Bengt Josefsson, Skellefteå


Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut