Sveaskogs utgångspunkt för Byskeälven är att allmänheten har tillgång till fisket, en sund förvaltning av fiskevårdsområdet och god naturvård. För fisken och fiskarnas skull. För att människor ska kunna njuta av att fiska och för att naturvården ska hålla högsta kvalitet.
Det Mikael Stenman skriver i ett insändarsvar den 11 juni är helt enkelt inte sant. Anledningen till att vi i första hand begärt utträde är att vi uppvaktats av mängder av sportfiskare som inte tror på den nuvarande förvaltningen.
Kan vi acceptera att fiskevårdsområdet i Byske bryts upp?Det är korrekt att en förvaltningsplan tagits fram men planer är planer och verkstad är verkstad. Och kritiken kommer från fiskarna. Nuvarande FVO:s styrelse, där vi ingår men inte tyckt oss få gehör, tycks tillämpa förvaltningsplanen på ett sådant sätt att det inte gynnar varken fisken eller fiskarna.
För Sveaskog är det viktigt att allmänheten har tillgång till fisket. Det ska, såklart, ske på marknadsmässiga villkor. Därmed absolut inte sagt att vi har gjort den här åtgärden för något kortsiktigt ekonomiskt måls skull.
Vi har, trots ett mycket stort ägande och en välmående förening, aldrig gjort några anspråk på ekonomisk utdelning. Vi har tyckt att det är bra när det ekonomiska överskottet går till att gynna älven, vilket det tidigare gjort.
Nu har all biotopvård lagts på hyllan och pengarna går istället åt till att betala funktionärer i föreningen. De senaste två åren har föreningen gjort underskott pga detta och retat upp sportfiskare som inte köper fiskekort i samma utsträckning.
Byske är kanske den älv i Sverige som har den största potentialen att bli en riktigt bra turistmagnet. Men då krävs långsiktiga spelregler, god förvaltning och värdskap. Just nu saknas de ingredienserna.
För Sveaskog, som förvaltare av en tillgång som tillhör hela Sverige tycker inte vi att det ska finnas regler som gynnar somliga. Resursen är till för alla. Sveaskog har på fiskestämmorna i flera år lämnat motioner för att förändra de omoderna stadgar som föreningen har och anpassa dem till samma lag som Stenman hänvisar till - lagen om FVO och de standardstadgar som exempelvis Fiskevattenägarförbundet rekommenderar. Dessa motioner har röstats ner, med styrelsens hjälp.
Vi är beredda på att ta ansvar för såväl tillsyn som biotopvård på de sträckor vi utgår från att länsstyrelsen nu bryter ut från fiskevårdsområdet.
Och vi är säkra på att vi med vår erfarenhet från flera av landets bästa lax- och öringsälvar kommer att tillgängliggöra, utveckla och skapa grogrund och schyssta spelregler för entreprenörer som vill vara med och utveckla älvdalen i Byske.
Slutligen kan vi bara beklaga att ett litet fåtal av ägarna i Byskeälven drivit den här frågan så här långt. Vi har, som sagt, försökt att finna en annan lösning under ett par år.
Hela skulden för den uppkomna situationen ligger på den nuvarande ordföranden och hans styrelse.
Ola Söderdahl, försäljningschef, Jakt och fiske, Sveaskog
Några tidigare artiklar i Norran om Byskeälven
”En grundbult i vårt fortsatta arbete”Ny studie: Förbättrat sportfiske i Byskeälven ger klirr i företagarnas kassor”Växande konflikt” enligt forskning – ”Den kommer att självdö” menar Steve BjörkHeta känslor kring fisket i ByskeälvenSveaskog oroas av motstridiga viljor