Foto: Fredrik Sandberg/TT

Årets Nobelmiddag visar hur svårt det är att bryta köttnormen

Röding med kräftbuljong, lättrökt forellrom, långbakad högrev, oxmärgcrust och rökt kalvsky. Årets köttiga Nobelmiddag tycker jag blev en förskräcklig miljöskandal. Ska en global ekologisk kollaps kunna hindras måste vi snabbt växla över till resurseffektiv växtbaserad kost.

Ofattbara 96 procent av däggdjurens biomassa utgörs av människan och människans boskapsdjur, enligt studien “The Biomass Distribution on Earth”. Vi har bara en planet och vi är på väg att bli ensamma med våra förslavade kor, grisar och kycklingar.

Förlusten av biologisk mångfald och skogsskövlingen skenar. Enligt FN-rapporten Livestock´s Long Shadow förbrukas 70 procent jordbruksmarken globalt till animalieproduktion, eftersom djurindustrin kräver enorma ytor till betesmark och foderodlingar. De vilda djurlivet trängs undan och dör ut.

Även klimatförändringarna skenar och djurhållningen står för 14,5 procent av växthusgasutsläppen, enligt FN. Redan under klimattoppmötet i Köpenhamn 2009 serverade klimatdemonstranter vegansk mat till självkostnadspris för ditresta gräsrötter. Det är nu hög tid att även politikerna vaknar i mat- och klimatfrågan och vågar konfrontera köttnormen.

Skolor, sjukhus och kommunal verksamhet har ett stort ansvar att visa vägen genom att servera god, hälsosam och klimatsmart växtbaserad mat.

Jonas Paulsson,Täby


Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut