Så kan det gå när man gör fel.
Så kan det gå när man gör fel. Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Insändare: Om svenska politiker hade logik och mod

Sverige och svensk industri har ett av världens lägsta utsläpp av ”miljöskadliga ämnen” och inte minst koldioxid.

Sveriges plats i ”Koldioxid ligan” per capita ligger en bra bit under det genomsnittliga utsläppen som organisationen för ekonomiska samarbeten och utveckling visar. Vårt land ligger faktiskt strax under genomsnittet för koldioxidutsläpp i jämförelser med hela världen och faktiskt hela 40 procent under EU genomsnittet. Anledningen till varför det ser ut på detta sätt beror på att Sverige minskade kraftigt på andelen av fossila bränslen i energisystemet på 1970-talet.

Men idag måste våra politiker börja omvärdera situationen, eftersom att vi helt själva har tagit helt egna beslut, som har lett till att vi faktiskt har förvärra miljösituationen globalt. Genom att vi i vissa fall importer från andra länder, som innebär att vi bidrar till ett ökat koldioxidutsläpp. Det innebär också att vi påverkar svenskt näringsliv. Ett tydligt exempel på ökad import är jordbruksprodukter som vi inte minst får från våra ”EU vänner”. Sverige hade förra året drygt 100 miljarder i handelsunderskott med övriga EU länder. Och inte ens en försvagad krona hade förmått att få denna import att avta.

Det är bara enkel logik som innebär att om svenska politiker hade haft modet och förståndet till att försöka minska på vissa miljöskatter, då skulle säkert världens alla människor faktiskt må bättre av det. Men det kommer självklart inte att hända och konsekvensen blir sannolikt att koldioxidutsläppen ökar i vår omvärld och att Sveriges ekonomiska position försvagas liksom vår ”överlevnads kämpande” krona. Så kan det gå om man vill väl men gör fel.

Anders Nilsson, Kåge

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut