Foto: Tore Meek/NTB scanpix/TT

Tidsomställningen ställer till med problem

Debatt. Tidsomställning orsakar flera problem. Människor mår dåligt. För många tar det veckor för kroppen att ställa om, särskilt för barn och äldre. Med den rubbade dygnsrytmen ökar också sömnproblemen och tröttheten, vilket gör att humöret försämras.

Antalet ljusa timmar bestämmer vi inte över. Men när de infaller under dygnet kontrollerar vi genom att ställa om mellan sommar- och vintertid.

Som norrbottning, tidigare boende i Dalarna, och numera hemmahörande i Stockholm, vet jag hur stora skillnaderna är i Sverige. Därför är jag glad att jag har fått ansvaret för Europaparlamentets arbete med att utvärdera sommartidens vara eller inte vara. Nyligen blev mitt förslag klart: det är dags att avskaffa omställningen mellan sommar- och vintertid.

Tidsomställning orsakar flera problem. Människor mår dåligt. För många tar det veckor för kroppen att ställa om, särskilt för barn och äldre. Med den rubbade dygnsrytmen ökar också sömnproblemen och tröttheten, vilket gör att humöret försämras.

Förutom att folkhälsan påverkas negativt innebär tidsomställningen även problem inom jordbruket och för djuren. Samtidigt ser man i dag inte längre de tydliga fördelar, inom exempelvis energisektorn, som var det ursprungliga motivet till att införa tidsomställningen.

Eftersom det är EU-regler som styr om vi ska ställa om tiden eller inte krävs det ett EU-beslut för att ändra det. Mitt mål är att Europaparlamentet ska bestämma sig senast i mars i år.

Det måste också vara upp till varje medlemsland att välja vilken standardtid, eller i praktiken vilken tidszon, som passar just dem bäst.

Däremot måste EU-länderna samordna med sina grannländer vilken standardtid de väljer. Omställningen måste dessutom ske på ett organiserat sätt. De 13 000 svenska dagspendlarna till Danmark ska inte ”förlora” timmar på väg till och från arbetet varje dag.

Många branscher, exempelvis flygbranschen, är bland de mest utsatta för oplanerade tidsändringar. Alla branscher och företag måste ges möjlighet att ställa om, planera om och programmera om under en rimlig övergångsperiod utan alltför höga kostnader.

Därför är det viktigt att ge alla tid att anpassa sig. Jag hoppas att 2021 blir det sista året vi ställer om klockan mellan sommar- och vintertid.

Marita Ulvskog (S), Europaparlamentariker

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut