Foto: Andreas Hillergren/TT

Sluta skicka notan till folk på landsbygden

Debatt. Vi konservativa tänker annorlunda. I vår värld tas inga samhällsomvälvande beslut utan gedigna vetenskapliga underlag. I vår värld skambeläggs inte folk som försöker få vardagen att gå ihop. I vår värld prioriteras sunt förnuft framför symbolpolitisk hysteri.

En liter bensin kostar runt 16 kronor.

Att fylla tanken på en bensindriven familjebil i budgetklass går på ungefär 1 100.

Hur mycket av detta är ren skatt? Cirka 700 kronor. Alltså mer än 60 procent.

Så mycket får vanliga svenskar betala för att ta sig till jobbet, eller lämna sina barn på dagis. Vi sverigedemokrater kommer aldrig att acceptera att regeringen skickar miljönotan till dem som bor eller arbetar utanför storstäderna. Därför vill vi slopa den automatiska uppräkningen av bensinskatten.

Vi lever i en polariserad och skuldbeläggande tid. En tid där du som individ ska skämmas för att flyga, en tid där du ska dra dig för att grilla kött på sommaren, en tid där du ska ha klimatångest med tillhörande panikanfall. Det är en tid där du som individ förväntas ta ansvar för de utsläpp som sker utanför Sveriges gränser.

Om du inte känner igen dig i detta är du troligtvis en fullblodig klimatförnekare. I varje fall om man ska tro etablissemanget.

Människor som bor i glesbygd betalar nästan dubbelt så mycket i drivmedelsskatt per år jämfört med dem som bor i storstad.

Vi konservativa tänker annorlunda. I vår värld tas inga samhällsomvälvande beslut utan gedigna vetenskapliga underlag. I vår värld straffbeskattas inte svenska medborgare för att människor i Kina och Indien kastar plastpåsar i haven. I vår värld skambeläggs inte folk som försöker få vardagen att gå ihop. I vår värld prioriteras sunt förnuft framför symbolpolitisk hysteri.

Vi sverigedemokrater kommer inte att acceptera regeringens splittringspolitik.

De allra flesta svenskar bor inte i centrala Stockholm, och kan inte cykla till jobb eller skola. Ännu mindre kan de skjutsa barnen på pakethållaren till fritidsaktiviteter. Trots detta har regeringen beslutat att höja bensinskatten med 15 öre per liter från och med årsskiftet. Återigen är det landsbygden som förväntas betala.

Färsk statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att människor som bor i glesbygd betalar nästan dubbelt så mycket i drivmedelsskatt per år jämfört med dem som bor i storstad.

Vi sverigedemokrater föreslår därför att slopa, inte bara överindexeringen utan hela den automatiska uppräkningen av bensinskatten. I kombination med vårt förslag om en generell sänkning av bensin- och dieselskatten skulle detta innebära att priset vid pump sänks med minst 1,13 kronor per liter redan till årsskiftet.

Vi sverigedemokrater delar inte regeringens uppfattning om att Sverige ensamt kan att rädda världen genom att straffbeskatta sin befolkning till bristningsgränsen. Därför sympatiserar vi med de hundratusentals svenskar som är i uppror mot regeringens drivmedelspolitik. Det är vi också.

Det är dags att säga nej.

Nej till symbolpolitisk hysteri och ineffektiva åtgärder.

Nej till skuldbeläggande av människor som försöker göra rätt för sig.

Nej till höjda drivmedelspriser.

Sverigedemokraterna kommer alltid att säga nej när regeringen skickar miljönotan till alla som bor eller arbetar utanför storstäderna.

Oscar Sjöstedt (SD), riksdagsledamot från Västmanlands län och ekonomisk-politisk talesperson

Martin Kinnunen (SD), riksdagsledamot från Stockholms län och miljöpolitisk talesperson

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut