Fler och fler äldreboenden försvinner.
Fler och fler äldreboenden försvinner. Foto: Johanna Norin/TT

Skattesänkningar för rika har gått före välfärdsreformer

Debatt. Ett tydligt exempel är äldreomsorgen. Trots att antalet äldre ökar har var fjärde vårdplats i äldreboenden försvunnit sedan 2000. Samtidigt har de vuxna barnens, särskilt döttrarnas, omsorg om sina gamla föräldrar ökat.

Sverige står inför stora demografiska utmaningar.

Såväl äldre som unga blir allt fler medan antalet i arbetsför ålder inte ökar tillräckligt.

Det innebär, enkelt uttryckt, att allt färre ska försörja allt fler.

Ett tydligt exempel är äldreomsorgen. Trots att antalet äldre ökar har var fjärde vårdplats i äldreboenden försvunnit sedan 2000. Samtidigt har de vuxna barnens, särskilt döttrarnas, omsorg om sina gamla föräldrar ökat. Enligt Kommunal har 140 000 personer gått ned i arbetstid eller slutat jobba helt för att ta hand om äldre anhöriga.

Bristerna inom äldreomsorgen är bara ett av flera exempel på något som blir alltmer uppenbart; vi har ett välfärdsunderskott i Sverige. Orsaken är många år med statsbudgetar där skattesänkningar för rika gått före välfärdsreformer.

Skatten på arv, förmögenheter och fastigheter har tagits bort medan hålen i välfärden blivit större.

I den budget som Moderaterna och Kristdemokraterna lyckades driva igenom med hjälp av Sverigedemokraterna får välfärden fem miljarder. Det blir 500 kronor per person i Sverige.

Skatten på arv, förmögenheter och fastigheter har tagits bort medan hålen i välfärden blivit större.

Vi har inte råd med mer, säger Ebba Busch-Thor, Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson.

Då är det intressant att se vad de tyckte att de hade råd med; ytterligare skattesänkningar på 28 miljarder kronor, mest för de som redan har mest. Det håller inte.

LO-ekonomerna har visat att för att behålla nuvarande nivå på välfärden behövs 30 miljarder kronor varje år fram till 2022. Om vi ska kunna förbättra lönerna och arbetsvillkoren, och det måste vi om välfärden ska få personal, krävs ytterligare sex miljarder varje år.

Det är mycket pengar. Men det är mindre än en tredjedel av vad jobbskatteavdraget kostar årligen.

Så i stället för att fråga om vi har råd att satsa på välfärden bör vi fråga: har vi råd att låta bli?

Därför menar LO att Socialdemokraterna snarast bör bjuda in de andra partier som står bakom Januariöverenskommelsen till förhandlingar om en ny pakt; en välfärdspakt för Sverige. Den pakten måste innebära rejält höjda statsbidrag till välfärden i kommande statsbudgetar; sammanlagt 108 miljarder kronor till 2022. Detta måste gå före skattesänkningar.

Vill Centerpartiet och Liberalerna hota med regeringskris för att i stället kunna sänka skatterna för de rikaste, ja, då bör Socialdemokraterna inte tveka inför en sådan strid.

Sverige behöver inte mer skattesänkningar.

Sverige behöver mer resurser till skola, vård och omsorg.

Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO

Krister Johansson, ordförande LO-distriktet i Norra Sverige

Maria Mannberg, vice ordförande LO-distriktet i Norra Sverige

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut