Foto: Hasse Holmberg/TT

SD fortsätter motarbeta jämställdheten

Debatt. Det är med sorg vi ser de allt starkare krafter som vill vrida tiden tillbaka. Som vill skapa ett samhälle där kvinnor är andra klassens medborgare.

Att Sverige är ett av världens mest jämställda länder är ingen slump.

Det är resultatet av ett aktivt jämställdhetsarbete. Ett arbete som S-kvinnor ofta gått i bräschen för.

Det är med sorg vi ser de allt starkare krafter som vill vrida tiden tillbaka. Som vill skapa ett samhälle där kvinnor är andra klassens medborgare.

Sverigedemokraterna med en riksdagsgrupp bestående av drygt 75 procent män visar gång på gång att de motarbetar jämställdheten.

Nyligen sa SD att de vill inskränka aborträtten till vecka 12. Det är ett förslag som inte stöds av vetenskapen och av väldigt få kvinnor.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson sa samtidigt att abort främst förekommer i fallerande familjer, och visar därmed ett fullständigt förakt för alla kvinnor som gjort abort, men också för kvinnors rätt till sin kropp. Sverigedemokraterna vill också införa en samvetsklausul så att barnmorskor ska kunna säga nej till att genomföra abort.

Att införa frivillig sambeskattning är också ett förslag från SD som motarbetar kvinnor. När särbeskattningen infördes på 1970-talet var det en av de största frihetsreformerna för kvinnor. Att avskaffa sambeskattningen gjorde att det lönade sig för kvinnor att arbeta och få en egen inkomst i stället för att vara hemmafru.

S-kvinnor vill tvärtemot Sverigedemokraterna stärka kvinnors rätt till sin kropp och kvinnors ställning på arbetsmarknaden. Vi vill förbjuda sexistisk reklam, skärpa sexköpslagen, införa heltid som norm och avskaffa lönegapet mellan kvinnor och män.

Susanne Dufvenberg, ordförande S-kvinnor Västerbotten

  1. Den psykiska ohälsan kräver mer och bättre samverkan

  2. Nygammal M-politik är inne igen

  3. Vallokaler försvinner i Malå kommun

  4. Räkna inte med några stora segrar

  5. Satsa på personalen för tillgänglig sjukvård

  6. Norran granskar: Så aktiv är oppositionen i Skellefteå

  7. Enkät: Politikerna i Skellefteå om sina bästa och sämsta insatser

  8. Flyget ska bli mer miljösmart

  9. Kommunals förbundsordförande mötte sina medlemmar i Skellefteå

  10. Köttnationalism eldar på klimatkaos, torka och utrotning av djur

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut
Aktuell artikel (1 av 1)
SD fortsätter motarbeta jämställdheten