Så kan den akuta bostadskrisen byggas bort

Replik. När bostadsbyggandet minskar måste politiken ta ansvar för att bygga de bostäder som behövs och se till att vanligt folk har någonstans att bo. Vänsterpartiet menar att bostadskrisen måste mötas med politiskt ansvarstagande.

Replik på Veronica Gustafssons (platsansvarig Skellefteå Fastighetsägarna Mittnord) och Peter Sörmans (näringspolitisk chef och vice vd Fastighetsägarna Mittnord) debattartikel ”För fler nya bostäder, kasta förslagen i papperskorgen”, publicerad i Norran och på norran.se fredagen den 7 december 2018.

Utredningen ”Ett snabbare bostadsbyggande” kritiserades nyligen i en debattartikel i Norran (7/12 2018) skriven av Peter Sörman, näringspolitisk chef och vice vd Fastighetsägarna Mittnord, och Veronica Gustafsson, platsansvarig Skellefteå Fastighetsägarna Mittnord.

Undertecknarna menar att utredningen lägger förslag som bromsar bostadsbyggandet. De skriver att utredningen föreslår att kommuner ska kunna ”tvinga” bostadsbyggare att bygga bland annat skolor och förskolor, och att de ska avstå egen mark helt utan ersättning. Enligt dem är detta dessutom ett kraftigt ingrepp i äganderätten.

Men de har helt fel. Utredningen, som en av artikelförfattarna till den här debattartikeln ledde, lägger en rad förslag för att det ska gå snabbare att bygga bort bostadsbristen.

I dag bygger bostadsbolagen mindre, än vad de skulle kunna göra, för att hålla uppe priserna. De vill först och främst göra en ordentlig vinst och sätter vanliga människors behov i andra hand. Därför behöver kommunerna fler verktyg för att kunna öka byggtakten.

Att det skulle vara ett ingrepp i äganderätten är ett argument som näringslivslobbyister och högerpolitiker tidigare har framfört. Det utredningen föreslår är ett återinförande av de så kallade exploatörsbestämmelserna som gällde i Sverige fram till 2015, och som dessutom togs bort på vaga grunder.

Att ge kommunerna mer inflytande är ett sätt att bygga bort den akuta bostadsbristen i Sverige.

Men det behövs göras mycket mer. Grundproblemet är de höga bostadspriserna och att det byggs för få hyresrätter med rimliga hyror.

Vänsterpartiet driver på för att genomföra flera reformer som leder till en bättre fungerande bostadsmarknad.

Vi vill bland annat införa ett statligt topplån för att finansiera byggande av hyresrätter. Vi vill även inrätta ett statligt byggbolag för att pressa kostnaderna, öka konkurrensen och utöka investeringsstöden med fokus på att bygga hyresrätter med rimliga hyror som unga och vanligt folk har råd att bo i.

Vi vill inte heller att bankerna ska få ta ut ”övervinster” på bolån. Därför vill vi införa en ny modell för bankkundernas förhandlingar om bostadsräntan med liknande modell som finns i Finland.

Där sätts bostadsräntorna som ett påslag på internbankräntan. Räntan på ett lån på två miljoner kronor beräknas minska med 14 800 kronor på ett år, eller med cirka 1 200 kronor per månad, med vårt förslag.

När bostadsbyggandet minskar måste politiken ta ansvar för att bygga de bostäder som behövs och se till att vanligt folk har någonstans att bo.

Vänsterpartiet menar att bostadskrisen måste mötas med politiskt ansvarstagande.

Nooshi Dadgostar, vice ordförande i Vänsterpartiet, riksdagsledamot från Stockholms kommun och ledde utredningen ”Ett snabbare bostadsbyggande”

Momodou Malcolm Jallow (V), riksdagsledamot från Malmö kommun och bostadspolitisk talesperson

För fler nya bostäder, kasta förslagen i papperskorgen
Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut