Foto: Adam Ihse/TT

Miljöpartiet skickar lobbynotan till skattebetalarna

Replik. Kommunledningskontoret i Skellefteå konstaterade nyligen att kommunens satsning på Fairtrade är kontroversiell. De rekommenderade politikerna att inte särbehandla varumärket vid inköp och upphandling och att sluta lägga skattepengar på lobbying åt Fairtrade.

Replik på Linnea Öhmans, MP (ledamot i kommunfullmäktige och språkrör för Miljöpartiet de gröna i Skellefteå) debattartikel ”Bra att kommunen stöttar rättvis handel” publicerad i Norran och på norran.se tisdagen den 26 februari 2019.

Linnea Öhman och Miljöpartiet: Förklara för Skellefteborna varför de ska betala extra för en politisk partsinlaga som saknar vetenskapligt stöd, och ta notan för lobbyism.

I en rapport – ”Fairtrade: så betalar kommunerna för att bedriva opinionsbildning” – från förra året visar Slöseriombudsmannen att Skellefteå kommun lägger nästan en halv miljon kronor om året på att opinionsbilda åt Fairtrade.

Det finns många studier som visar att Fairtrade inte håller vad de lovar. Bland annat visade den Harvard-studie som Linnea Öhman hänvisar till i sin debattartikel att vanliga arbetare inte alls gynnas av märkningen.

En annan studie från svenska Agrifoods, ett samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Lunds universitet, menar att de minsta och fattigaste producenterna inte gynnas av Fairtrade-certifiering och att vanlig handel har bättre möjligheter att lyfta människor ur fattigdom.

De varnar till och med för att Fairtrade, i värsta fall, kan ha en negativ effekt på fattiga jordbrukares och arbetares försörjningsmöjligheter.

Kommunledningskontoret i Skellefteå konstaterade nyligen att kommunens satsning på Fairtrade är kontroversiell. De rekommenderade politikerna att inte särbehandla varumärket vid inköp och upphandling och att sluta lägga skattepengar på lobbying åt Fairtrade. Politikerna, med Linnea Öhman i spetsen, borde förklara för sina väljare varför de ändå fortsätter att göra det.

Vi borde alla kunna vara överens om att skattepengar inte ska finansiera politisk påverkan.

Den som vill bedriva lobbyism mot våra folkvalda, eller påverka medborgarna, kan använda sina egna pengar.

Johan Gustafsson, slöseriombudsman Skattebetalarnas förening

Bra att kommunen stöttar rättvis handel
Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut