Foto: Claudio Bresciani/TT

Det blev en budget för ökad ojämlikhet

Debatt. Jag är väl medveten om det parlamentariska läget. Men någonstans går det en gräns där makten kostar för mycket. Tydligen gör Socialdemokraternas ledning bedömningen att ökade klyftor är okey – bara man får regera. Något som jag tror får de socialdemokratiska gräsrötterna att våndas.

En politik som ökar klyftorna i samhället och som gynnar rika män.

Det är vad jag ser när jag nu tar del av den rödgröna regeringens budgetproposition.

En budget som presenteras av en socialdemokratisk finansminister borde egentligen få socialdemokrater landet runt att vara stolta. Men … tillåt mig tvivla.

Jag är väl medveten om det parlamentariska läget. Men någonstans går det en gräns där makten kostar för mycket.

Tydligen gör Socialdemokraternas ledning bedömningen att ökade klyftor är okey – bara man får regera. Något som jag tror får de socialdemokratiska gräsrötterna att våndas.

Själv tillhörde jag dem som var mycket tveksam till att vänsterpartiet skulle ”släppa fram” den nuvarande regeringen. Den åsikten har tyvärr inte ändrats.

Vi behöver en annan fördelning av samhällets resurser än de vi ser i dag.

Jag anser att den svenska modellen, som finansministern så väl talade om, är hotad. Den offentliga sektorn, som är grunden för den generella välfärden, behöver resurser. Vi behöver mer offentlig konsumtion och då behövs ett rättvist skattesystem.

Att kraftig sänka skatten för de rikaste är fel. Skatter ska ge resurser för det gemensamma, men också öka jämlikheten. Förslagen i regeringens budget leder åt motsatt håll.

Lennart Gustavsson (V), kommunstyrelsens ordförande i Malå

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut