Foto: Anders Wiklund/TT

14,2 miljoner mindre till Skellefteås välfärd

Replik. De påstår att regeringen satsar 24,7 miljoner kronor på Skellefteås välfärd. Det Magdalena Andersson och Isak From inte berättar är att kommunen samtidigt förlorar 38,9 miljoner – en konsekvens av förändringarna i skatteutjämningssystemet. Det innebär sammantaget minus 14,2 miljoner kronor till välfärd, skola och omsorg.

Replik på Magdalena Anderssons (S), finansminister, och Isak Froms (S), riksdagsledamot från Västerbottens län, debattartikel ”Januariavtalet skapar ett starkare Sverige”, publicerad i Norran och på norran.se fredagen den 27 september 2019.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och riksdagsledamoten Isak From (S) skriver stolt i Norran (27/9 2019) vad regeringens budgetproposition innebär för Skellefteå.

De påstår att regeringen satsar 24,7 miljoner kronor på Skellefteås välfärd. Det Magdalena Andersson och Isak From inte berättar är att kommunen samtidigt förlorar 38,9 miljoner – en konsekvens av förändringarna i skatteutjämningssystemet som regeringen nu med stor iver driver.

Det innebär sammantaget minus 14,2 miljoner kronor till välfärd, till skolan och äldreomsorgen. Pengar som också hade behövts för investeringar i den lokala infrastruktur och service som krävs för att möjliggöra Northvolts etablering av Europas största batterifabrik i Skellefteå.

En sammanställning från Umeå kommun visar att kostnadsutjämningsförslaget är en förlust för Norrland i stort. Kommunerna i de fyra nordligaste länen ska betala 400 miljoner kronor mer än vad de får tillbaka – till skillnad från Stockholmsregionens kommuner som får mer än vad de betalar. Detta är ytterligare en del av S-MP-regeringens Norrlandsfientliga politik.

Det hade varit klädsamt om staten kompenserat norrländska tillväxtkommuner för det stora ekonomiska bortfallet.

Det är genant att läsa Magdalena Anderssons och Isak Froms påstående att regeringen satsar på polisen. Verkligheten är den att regeringen satsar mer på friår, för att människor ska slippa att jobba, än vad man gör på polisen. Moderaternas samlade satsningar på rättsväsendet uppgår till 3,2 miljarder kronor 2020. Det är mer än fyra gånger mer än regeringen.

Regeringen står för en Norrlandsfientlig politik med otillräckliga åtgärder för att stärka tryggheten i vårt land.

Sverige behöver en regering som satsar på trygghet och tillväxt i hela landet.

Edward Riedl (M), riksdagsledamot från Västerbottens län

Andreas Löwenhöök (M), oppositionsråd Skellefteå kommun

Januariavtalet skapar ett starkare Sverige
Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut