Polisen i Skellefteå har vid ett fåtal tillfällen själva initierat kontakt med tv-program som ”Efterlyst” för att få hjälp att klara upp misstänkta brott eller få information kring försvunna personer.
– Grunden för vårt arbete är samarbetet som finns mellan olika polismyndigheter, information som skickas via vår kriminalunderrättelsetjänst.
”Mer eller mindre skvaller”
Det handlar om allt från försvunna personer till efterlysta personer och fordon som polisen intresserar sig för.
Internet har skapat en mängd sidor där brott och straff diskuteras, allt från seriösa forum till plattformar som innehåller mer eller mindre skvaller, konstaterar Lars Persson.
”Viktigt att skydda”
– En viktig del av polisens arbete är att skydda inblandade personer i en förundersökning: målsäganden, vittnen och misstänkta.
– Men sedan finns det ju flera brott där vi aktivt söker allmänhetens hjälp. Höstens inbrottsvåg i länet är ett sådant exempel, där enskilda hjälpt oss att klara upp inbrott i bland annat Byske och Vännäs, fortsätter Lars Persson.
Är det naturligt att poliser tittar på tv-program som ”Efterlyst” och ”Veckans brott”?
– Det kan nog vara lite olika. Men visst är det så att många poliser följer den typen av program. Det berör ju det egna yrket och ligger på bra sändningstider.
Månader av utredningsarbete av en enskild polis, men också en kollega som ser på ”Efterlyst” - lärdomar av det här ärendet?
– En sak är att just tålmodigheten hos enskild utredare, den är mycket viktig. Vi kan vara självkritiska och säga att vi ibland kanske inte varit tillräckligt tålmodiga, man måste ha tålamod och intresse att gräva vidare. Så det här är ett bra exempel på gott polisarbete, avslutar Lars Persson.
32-åringen åtalad – kumpanen jagasÄr han ansvarig för stora stöldhärvan?Stor stöldhärva på väg att klaras upp