Tycker att det är jättebra att människor var och varannan dag skriver om hur det är att arbeta inom äldreomsorgen i Skellefteå. Vi gnäller inte! Vi framför en åsikt!
Många har funderingar och känner maktlöshet. Det gör mig både ledsen och glad.
Ledsen för att många inte längre orkar eller vill arbeta kvar. Glad för att så många ger uttryck för den frustration de känner.
Detta borde leda till en bra dialog och ett arbete för att förbättring.
Det har hänt mycket inom äldreomsorgen, inte bara till det bättre. Som anställd känner jag mig allt mer livegen när jag får allt mindre inflytande över min tid och mitt arbete.
På äldreomsorgschef Ejja Häman Aktell låter det som om att man med en välskriven och uppdaterad genomförandeplan så kan man arbeta oavsett - den är lösningen på alla problem.
Det är naivt och långt från verkligheten. Numera känns det som att det viktigaste i mitt arbete är att dokumentera och se till att staplar och diagram blir förbättrade.
Vem är längre intresserad av hur jag, människan bakom all omvårdnad, sköter alla stora och små problem som jag dagligen ställs inför.
Som undersköterska i ofta knepiga situationer får jag snabbt hitta lösningar som just där och då fungerar bäst för alla parter.
De som vistas på våra äldreboenden är svårt dementa, multisjuka, psykiskt sjuka. Jag som vårdar får vara som en kameleont.
Det fordras stort tålamod, engagemang tid och ork. Vårt ansvar har blivit större och uppgifterna svårare. Jag känner ödmjukhet inför mitt arbete men känner mig otillräcklig inför alla krav.
Vi ska ju vara ett team alla vi runt vårdtagarna men nog känns det ganska ensamt och som vi var långt ifrån varandras verklighet. Vad tycker du Ejja Häman Aktell?
Jag brinner men vill inte bli vidbränd
Svar direkt
Varför genomför vi dessa förändringar? Sverige står inför en stor demografisk förändring, vi blir fler äldre än någonsin. Men vi får också alltfler friskare äldre och de allra flesta vill kunna klara sig själva i sina hem så länge som möjligt.
Därför försöker vi underlätta för äldre personer att bo kvar hemma så länge som det går och fungerar. Inom äldreomsorgen arbetar vi samtidigt med att förändra våra arbetssätt och processer för att vi ska bli effektivare, utan att det ska ske på bekostnad av äldre som har stora omsorgsbehov.
Vi befinner oss därför nu i den förändringsprocess som vi kallar Lärresan. Den kan tidvis upplevas som jobbig, men har ett gott syfte: att få en trygg och säker omsorg för äldre kommuninvånare som behöver det och en bra arbetsmiljö för medarbetare.
Vi har en tid jobbat tillsammans med personalutvecklingsenheten med att utveckla bemanningsprocessen. Detta för att minska antalet timanställda, minska antalet delade turer och ge alla möjlighet till heltid.
Vi har hela tiden en dialog med facken om hur schemafrågorna kan hanteras klokt.
Som chef för äldreomsorgen i kommunen har jag fått i uppdrag av politiken att se till att de äldre i vår kommun ska kunna känna trygghet, få möta medarbetare med rätt kompetens och att vi som arbetar gör rätt saker varje dag utifrån den äldres behov.
Därför jobbar vi numera bland annat med genomförandeplaner. Där får den äldre vara medskapande och tillsammans med närstående och kontaktperson har vi en dialog för att säkerställa behoven och följa upp att det blev bra.
Teamarbete är viktigt och om du upplever dig ensam i ditt arbete är det tråkigt samtidigt som jag blir glad över att det finns medarbetar som du som tar egna beslut då det behövs.
Jag är öppen för alla förslag till förbättringar. Ta med dig dem till din närmaste chef eller till en arbetsplatsträff. Jag kommer gärna dit.
Ejja Häman Aktell, ÄldreomsorgschefSkellefteå kommun