Vård vid livets slut

En kortare version av insändaren har publicerats i Norran, pappersupplagan.

Arkivbild: Pär Lindström

Arkivbild: Pär Lindström

Foto: Foto: Norrans redaktion

Not Found2014-08-20 04:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Styrande politiker i Skellefteå hävdar att ett hospice inte behövs här. Jag vill med denna insändare skapa debatt och argumentera för motsatsen. Det finns nationella styrdokument som ger oss rätt att själva bestämma vart vi vill dö, men 2014 är vi fortfarande långt ifrån att nå denna vision.

Hur skulle Du vilja dö? I ditt eget hem, omgiven av dina närmaste? På sjukhus, i en sal med flera andra patienter eller i bästa fall på enskild sal? I en säng på äldreboende eller korttidsplats? Hastigt och oväntat, av plötslig sjukdom eller olycksfall?

De flesta av oss vill inte tänka på döden alls, vi vill möta döden snabbt och utan förvarning - vi vill leva livet fullt ut.

Dock finns många omständigheter, som i de flesta fall, gör att vi behöver vård och omsorg den sista tiden i livet. Att få god symtomlindring vid livets slut, för ex. smärta, andnöd, rosslig andning, oro och ångest, är av största vikt såväl för den döende som för personer som vistas i den döendes närhet. Många är de sjukdomar (ex. cancer, hjärtsvikt, KOL, ALS, demens etc.) som ställer höga krav på specialiserad vård även under den sista tiden i livet och ända in i döden.

Vi har många goda och väl fungerande vårdformer i Skellefteå, hemsjukvård (basal inom kommunens regi och avancerad inom landstingets Palliativa konsultteam och AHS Viool), äldreboenden, korttidsboenden, Stöd och service (tidigare Handikappomsorgen) och sjukhuset som alla vårdar till livets slut.

Ex enbart inom äldreomsorgens särskilda boenden dör ca 300 brukare/patienter per år. D.v.s. är omsättningen av vårdplatser 1/3, vilket gör den palliativa vården till en stor del av vårt dagliga arbete. LCP (Liverpool Care Pathway) infördes på kommunens äldreboenden 2010-2012, en standardvårdplan vid livets slut med ökad kunskap och trygghet som följd. Planer att införa LCP inom kommunens hemsjukvården finns också. Så det jag ifrågasätter är inte de vårdformer vi redan har. Där går den palliativa vården förbättra och utveckla inom organisationens ramar.

Det som saknas i Skellefteå är ett Hospice där man utan väntetid, blir inskriven med den tydliga målsättningen att få en god och värdig död vilket även innebär stöd och omsorg till närstående.

Vi som jobbar på Skellefteås äldreboenden möter brukare/patienter som dör när de endast bott där i några timmar/dagar till någon enstaka vecka, där vårdtiden förväntas bli mycket kort. För dessa personer och deras närstående innebär flytten möblering av lägenheten och ankomstrutiner som tar tid och energi från det som är viktigast just då att möta döden.

Om dessa personer istället fick komma till ett kommunalt Hospice, där kompetens, avsedda lokaler och förberedelser fanns, skulle upplevelsen för alla inblandade bli bättre jfr med idag. Dessa hospiceplatser skulle inte heller behöva kosta mer, utan här behöver ledningen omfördela resurserna för att få rätt personer på rätt plats. Passande lokaler finns inom befintliga hus.

En förhandling med landstinget om läkarresurser knutet till dessa platser behövs också, men även här behövs enbart en omfördelning av resurser inom Landstinget eftersom man redan idag upptar läkarresurser oftare vid vård i livets slutskede.

Min uppfattning är snarare att vi skulle spara pengar om vi jobbade lite smartare.

Även landstinget behöver hospiceplatser, men då av mer avancerad karaktär. Med viss insyn i Palliativa konsultteamet, AHS Viool och det avslutade Hopp-projektet klarar man inte att till 100 procentvårda alla i hemmet till livets slut. Det kan vara olika skäl som gör att patienten åker in till sjukhuset och dör där. Det kan vara patientens egen önskan eller dess närståendes och ibland är det vårdteamet som gör bedömningen att patienten behöver en annan vårdform.

Att bli inlagd på en vårdavdelning på sjukhuset är inte självklart förenligt med en god palliativ vård p.g.a. de vårdplatserna är inriktade i första hand på botande vård. På alla avdelningar på sjukhuset finns patienter som vårdas palliativt, då man istället kunnat erbjuda dessa patienter vård med bättre förutsättningar på ett Hospice.

Möjligheten att rekrytera specialistläkare inom palliativ vård försämras i Skellefteå p.g.a. vi saknar en palliativ enhet hospiceplatser. Det kan påverka vår möjlighet att få god palliativ vård även i framtiden. Visionen att öka befolkningen i Skellefteå innebär att fler kommer att dö här. Låter kanske makabert, men statistiken talar sitt tydliga språk.

Med förhoppning om ett hospice som skulle ge ökad valfrihet och en utveckling av vården i livets slutskede i ett Skellefteå, som ger idéerna plats!

Veronica Eriksson

Skellefteå

Arkivbild: Pär Lindström
Arkivbild: Pär Lindström
Socialnämnd vill inte ha hospiceNej till Hospice i SkellefteåLåt livet få ett värdigt slutVarken Hospice eller mellanvård
Läs mer om