Unga lär äldre Skype, svajp och swish

De senaste åren har Skellefteå kommun satsat mycket på olika EU-projekt. Ett som pågår nu är skolungdomar som instruerar seniorer i olika former av digital teknik. ”Det här är fantastiskt intressant”, säger Irene Åkerlund.

Irene Åkerlund gillar upplägget med PlaceEE.

Irene Åkerlund gillar upplägget med PlaceEE.

Foto: Karin Israelsson

SKELLEFTEÅ 2019-05-21 08:00
undefined
Tuva Norén coachar Irene Åkerlund när hon testar VR-glasögon.

Hon och hennes man bor i en seniorlägenhet i centrala Skellefteå. De har tackat ja till att delta i EU-projektet, PlaceEE.

Upplägget är workshops där unga möter seniorer vid ett par tillfällen och visar hur de kan komma igång med till exempel Swish, Facetime, Skype och annat som kan underlätta tillvaron i vårt digitala samhälle.

– De unga har till exempel lärt de äldre att använda restaurangen Pinchos app, säger projektledare Julian Cullinan.

undefined
Projektledaren Julian Cullinan.

Virtuell verklighet

Just den här dagen har deltagare, projektledning och skolungdomar samlats på Strandgårdens seniorboende för en workshop under temat virtuell verklighet (VR). För det handlar också om att introducera de äldre i att upplevelser kring VR kan hjälpa till att berika deras vardag. Både unga och äldre får chans att testa och eleverna som deltar går på Kanalskolan.

– Kanalskolan och deras elever har lagt mycket tid och energi på att jobba tillsammans med oss i det här projektet, säger Julian Cullinan.

I ett av rummen sitter en elev med VR-glasögon på en stol. Hon grimaserar och skriker till med ojämna mellanrum. Bakom henne, vid en dator, sitter en annan elev och följer det som händer innanför de virtuella glasögonen.

– Hon åker berg-och-dalbana, förklarar Julian Cullinan och fortsätter:

– Det här projektet handlar om att hjälpa äldre medborgare som bor på lite mer isolerade platser att ta till sig digital service i olika former. Skellefteå är en plats som vi har valt ut, men även Island och Nordirland ingår.

Utbyte

– Den största delen i projektet är utbytet mellan olika generationer och syftet är att öka äldres möjligheter att dra nytta av teknikens möjligheter, säger Julian Cullinan.

Sedan är det Irene Åkerlunds tur att testa vr-glasögonen. Hon gör stora, svepande rörelser med en av de båda handkontrollerna. Hon skriver sitt namn och målar tavlor i sin virtuella verklighet.

undefined
Irene Åkerlund gillar upplägget med PlaceEE.

Vad har du lärt dig av de unga?

– De har lärt mig att det är bara att trycka på knappar och att våga för det här är inte något man kan läsa sig till, säger Irene Åkerlund.

Brukar du skypa?

– Det gjorde jag förr, nu är det mest Messenger och Facetime och det har jag gjort länge, i och med att jag har barn och barnbarn på annan ort så är det ett sätt att umgås.

Vad tycker du om projektet?

– Kontakten är roligast. Man får träffa både sina jämnåriga och sedan eleverna och det är minsann inte varje dag jag umgås med sådana härliga människor, säger Irene Åkerlund.

Tuva Norén och Matilda Jonsson är två av projektets ungdomsinstruktörer.

– Det här är intressant och de äldre är jättetrevliga och kloka, säger Tuva Norén.

PlaceEE

Ett internationellt EU-projekt som ska underlätta och ”öppna dörrarna” kring digital service för äldre.

Det inleddes 2018 och pågår till 2020 under ledning av Ulster universitet på NordIrland, i samarbete med Umeå universitet där Skellefteå kommun är en av deltagarna.

Lite drygt 1,7 miljoner kronor. Så mycket EU-medel har tilldelats Skellefteå för att genomföra projektet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!