– Ni kommer nog att få många som vill tävla, säger Tove Wallsten från Sveriges arkitekter.
Hon gissar att det kommer åtminstone 50 bidrag, men säger att det kan bli så många som 200.
Mer än ett år sedan sist
– Det är ovanligt att det ordnas öppna arkitekttävlingar i Sverige, max en gång per år. Nu är det över ett år sedan någon ordnades, som gällde en sådan här omfattande byggnad.
- Då finns det stort sug hos företagen att få delta. Man vill vinna kontraktet, helt enkelt.
Anledningen till att öppna tävlingar inte används så ofta är bland annat att det kan komma många förslag, och man måste ha resurser att hantera det.
– En vanligare metod är att man väljer ut tre firmor som har en tävling dem emellan, säger Tove Wallsten.
Blir ett avtal
Reglerna för arkitekttävlingar är tydliga, och styrs upp av Sveriges Arkitekter.
– Tävlingen är en form för att sluta avtal och nämns i LOA, lagen om offentlig upphandling. Den som vinner blir den arkitekt som man gör ett avtal med.
Den byrån har sedan rätt att rita bygget. Om byggandet av någon anledning inte blir av, måste man betala skadestånd för att man inte håller avtalet.
- Därför är arkitekttävlingar direkt olämpliga när ett bygge ännu inte är finansierat, eller om det finns andra oklarheter kring om huset ska byggas.
Ger fler idéer
- Men ert kulturhus i Skellefteå passar utmärkt för en tävling. Det ska ju bli utöver det vanliga och då får man in fler idéer genom en öppen tävling.
Det vinnande förslaget är ett koncept och det är tillåtet att sedan göra vissa förändringar. Ibland kan juryn komma med förslag på förbättringar redan under deras arbete.
Arkitekter från hela världen kan delta: Tävlingen om Skellefteås kulturhus drar igångDessa 11 personer bestämmer hur kulturhuset ska se utSå mycket kostar det att ordna arkitekttävlingen