I början av november kallade socialtjänsten i Skellefteå till en invånardialog där frågan om hemlöshet var i fokus. Förutom kommunens representanter så deltog ett antal från de frivilliga organisationerna, som Stadsmissionen, Röda korset och flera församlingar.
– Tanken var att samla de andra krafter som kommer i kontakt med de människor som är i akut hemlöshet. Vi ville veta vilka signaler de får och hur de hanterar det. En förhoppning om att samla ihop alla erfarenheter, säger Iosif Karambotis (S), socialnämndens ordförande.
– Jag tror att det finns en grupp som inte söker sig till oss. Vi möter oftare människor som har missbruk eller psykisk ohälsa, de söker sig till oss på grund av att de är hemlösa. Det är mer vanligt att vi redan har en relation till dem, säger Jenny Åkerlund, enhetschef.
– Får vi kännedom om att någon behöver hjälp så ska vi lösa det, konstaterar Iosif Karambotis.
Vi möter oftare människor som har missbruk eller psykisk ohälsa, de söker sig till oss på grund av att de är hemlösa.
Bostad först
I flera andra kommuner finns något som kallas ”bostad först”. Det innebär att kommunen tillhandahåller bostad till behövande och sedan är det upp till den personen att visa skötsamhet.
– Det är något som börjar växa fram i Sverige och det är lite omvänt mot hur vi arbetat tidigare. Men det är absolut något som vi tittar på, om vi kan göra det som ett samverkansprojekt tillsammans med de frivilliga organisationerna, säger Linda Larsson, avdelningschef för individ- och familjeomsorg.
– Jag tror att det behövs flera olika lösningar för att komma till rätta med den ökande hemlöshetsproblematiken. Hela samhället har blivit tuffare och de mest utsatta har fått det ännu tuffare, avslutar Iosif Karambotis (S), socialnämndens ordförande.