Regeringen refererar till en rapport från Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) som sägs visa att det finns ett evidensbaserat samband mellan vårdvolym och vårdens kvalitet.
Att det fanns/finns ett generellt evidensbaserat samband mellan vårdvolym och vårdens kvalitet visar inte SBU:s rapport. Det är inte sant helt enkelt.
SBU säger i sin rapport bland annat följande:
Framför allt inom cancerkirurgi och kärlkirurgi påvisas så gott som genomgående att enheter som utför endast enstaka ingrepp av visst slag (1–3 per år) har sämre resultat än de som genomför flera. Sådan verksamhet med låg volym bör därför inte fortsätta.
Litteraturen ger förutom detta inget underlag för organisatoriska förändringar inom svensk sjukvård.
Studier, där en god korrigering varit möjlig, visar oftare på mindre eller ej statistiskt signifikanta skillnader.
Över huvud taget grundas de flesta studierna av patientvolymens betydelse på databaser som byggts upp av administrativa eller ekonomiska skäl och inte för studier av medicinska behandlingsresultat.
Betydelsen av volymen för utfallet har studerats främst för olika typer av ingrepp och det är huvudsakligen sjukhusets volym som studerats. Betydelsen av läkarens patientvolym är endast sparsamt studerad.
Åtskilliga studier visar förvånansvärt låga tröskelvärden. Resultatskillnaden ligger ofta mellan sjukhus som gör enstaka ingrepp per år och de som gör tio till 20 årligen.
Skillnaden i nästa steg, upp till 100 eller mer, betyder inte alltid så mycket.
Det är skrämmande att veta att slagordet ”Träning ger färdighet” har fått så kraftigt genomslag.
Den analys som den statlige utredaren gjorde i frågan ger ingen anledning att omvärdera det SBU faktiskt har sagt.
Det finns patienter som väntar på en operation som redan kunde ha genomförts om inte slagordet haft så stort genomslag.
Skärpning. Det är människoliv det handlar om.
Martin och Gunilla