Demokrati är ett begrepp som ständigt måste varnas och underhållas så att förtroendevalda får rätta förutsättningar för att kunna delta och arbeta i kommunens politiska organisation.
Det är valår i år och Robertsfors kommun har för avsikt att förändra den politiska organisation en inför den kommande mandatperioden.
Två olika förslag har diskuterats i kommunstyrelsen. Det ena förslaget, som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet står bakom, är att inskränka de förtroendevaldas inflytande i de politiska processerna medan Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna vill öka de förtroendevaldas demokratiska och politiska inflytande i frågor som berör Robertsfors kommuns utveckling och framtid.
Det bör nämnas att i kommunstyrelsen har Socialdemokraterna och Västern majoritet med tillsammans åtta mandat medan Centern, Kristdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna har fem mandat.
Det mest troliga att kommunfullmäktige kommer att rösta enligt majoritetens förslag, vilket kommer att innebära att det politiska inflytandet för de förtroendevalda på kommunens utveckling och framtid avsevärt försämras eller blockeras.
För övrigt tycker jag att det är väldigt märkligt att den styrande majoriteten i kommunstyrelsen inte överlämnat detta ärende till demokratiberedningen.
Den är ett ett beredningsorgan som inrättades av kommunfullmäktige år 2010 och består av en representant vardera från alla partier i kommunfullmäktige.
Demokratiberedningens viktigaste ansvarsområde är integration och medborgarinflytande/brukarinflytande i vår kommun.
När det nu gäller ändrad politisk organisation i kommunen så väljer Socialdemokrater och vänsterpartister att ”köra över" Demokratiberedningen som enligt fullmäktigebeslut äger frågan.
Jag undrar varför.
Erland Robertsson, Ånäset
Svar direkt
Inför varje nytt val och ny mandatperiod har Robertsfors kommun alltid kallat en representant från varje parti till en arbetsgrupp vars uppgift är att stämma av den politiska organisationen och arvodesregler för kommande mandatperiod.
Så även denna gång. Vi har även gjort en enkät som anonymt gått ut till alla ordinarie ledamöter samt ersättare i kommunstyrelsen där de fått lämna synpunkter och förslag till förbättringar på den politiska organisationen.
Under arbetets gång och utifrån de synpunkter som lämnats har vi socialdemokrater lämnat vårt förslag till politisk organisation för Robertsfors.
För att stärka demokratin ytterligare så har vi föreslagit att införa ett arbetsutskott direkt underställt kommunstyrelsen där samtliga partier i kommunfullmäktige ska finnas.
Vi har infört ett nytt politiskt utskott som ska arbeta med arbetsmarknadsfrågor, ungdomsfrågor, fritid samt näringsliv allt för att bredda de politiska arbetsområdena.
Vi har även gjort det möjligt att fler partier än de två största ska få behandla viktiga personalfrågor.
Det är kommunfullmäktige den 18 juni som tillslut ska fastställa den politiska organisationen och de regler som ska gälla de kommande fyra åren.
Under arbetets gång så har även oppositionen lämnat sitt förslag på politisk organisation. Vi är ganska samstämmiga bortsett från att de vill ha nämnder och vi socialdemokrater vill ha utskott under kommunstyrelsen.
Vi socialdemokrater har tillfört förändringar allt för att stärka demokratin men även tagit med vad som är det bästa för Robertsfors kommun. Vi är övertygade om att kommunstyrelsen ska vara den enda nämnden och ha ett övergripande ansvar för kommunens verksamheter
Jag anser att det har varit en oerhört viktig framgångsfaktor under de sista åtta åren och gjort att Robertsfors har en av Västerbottens starkaste ekonomier. Vi tycker det är viktigt att fortsätta på den inslagna vägen.
Patrik Nilsson, Kommunstyrelsens ordförande (S)