Skräp blir till konst

Eleverna i årskurs sju på Byskeskolan håller på att tillverka ljuskronor i barockstil från återvunnet material. ”Allt ska vara överdrivet och gärna i guld”, säger eleven Alma Pettersson.

Problemlösning. Alexander Johansson och Mattias Jonsson diskuterar hur de bäst ska fästa samman olika delar med ståltråd.

Problemlösning. Alexander Johansson och Mattias Jonsson diskuterar hur de bäst ska fästa samman olika delar med ståltråd.

Foto: Problemlösning. Alexander Johansson och Mattias Jonsson diskuterar hur de bäst ska fästa samman olika delar med ståltråd.

Not Found2015-01-22 18:00

Tillverkningen av ljuskronorna är en del i undervisningen av konsthistoria.

– Det här är första gången som vi provar på att göra ljuskronor inspirerad av barocken, säger Kattis Bäckström, som är bildlärare på Byskeskola.

Hon brukar gå genom konsthistorien från årskurs sex med början från Egypten och antiken och nu är de framme vid barocken och renässansen.

– Barocken är ju en väldigt överdriven stil där allt var stort och svulstigt, förklarar Kattis Bäckström.

Eleverna har arbetat med barocken sedan höstterminen och fick sedan några veckor tillbaka i uppgift av henne att gestalta barocken med återvunnet material.

– Vi kom tillsammans fram till att göra ljuskronor och sedan har vi tittat på bilder från den tiden för att få inspiration, berättar hon.

Eleverna arbetar i grupp och har själva samlat in skräp från både skolan och hemifrån.

– Till en början hade eleverna svårt att se vilka möjligheter materialet hade, säger Kattis Bäckström.

En Barbie som är helt guldfärgad ligger på bordet intill en ljuskrona med en stomme av ett cykelhjul.

– Det var min kusins. Min mormor tänkte slänga barbien, men då tog jag den i stället, säger Alma Pettersson.

Hon och kompisarna Sandra Lundmark, Sanna Öhman och Kajsa Brännström försöker klura ut hur ljuskronan ska hängas upp med hjälp av kedjor. Kattis Bäckström går fram för att ge lite vägledning.

– Ni skulle kunna försöka att borra hål och då får ni använda er av era matematiska kunskaper och räkna ut avståndet mellan hålen, säger hon.

Efter en stunds fundering går de iväg och sågar isär kedjorna.

– Det är roligt att bygga. Man får samarbeta och hitta på saker. Vi har sprayat det mesta i guld eftersom det kändes barockt, säger Sanna Öhman.

Om några veckor väntas ljuskronorna vara färdig och då kommer de att hängas upp i elevkafeterian.

– Det är häftigt att se hur det lyser i ögonen på eleverna när de kommer på något av det som innan var skräp. Jag blir alldeles varm i hjärtat, säger Kattis Bäckström.

Min mormor tänkte slänga barbien, men då tog jag den i stället.

undefined
Problemlösning. Alexander Johansson och Mattias Jonsson diskuterar hur de bäst ska fästa samman olika delar med ståltråd.
undefined
Olika. Helmer Lundholm och Arvid Öhlund valde att göra en ljuskrona i trä. ”Vi ska försöka överdriva”, säger Arvid.
undefined
Samarbete. Alma Pettersson och Sanna Öhman hjälps åt att såga. ”Det är roligt att vi får göra som vi vill", säger Sanna.
undefined
Fantasi. Som en del i konsthistorian får Kaylee Elliott göra ljuskronor i barockstil av återvunnet material på lektionstid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om