– Vi vill dra en tydligare rågång mellan vad som är kommunala behov och vad som är kommersiell verksamhet, säger Andreas Olofsson som är vd för Skelleftebuss.
Den kommersiella delen av Skelleftebuss verksamhet är den där länstrafiken är beställare och som bolaget vunnit genom upphandling i konkurrens med andra aktörer på marknaden. Den delen utgör den större delen av Skelleftebuss verksamhet.
Den kommunala delen av Skelleftebuss verksamhet gäller stadstrafiken. Kommunen har valt att inte låta stadstrafiken vara föremål för upphandling.
Att en ny verksamhetsform har blivit aktuell beror på att kommunen går in och delfinansierar stadstrafiken med hjälp av skattemedel.
– När man gör så kan man inte längre driva den i ett kommersiellt bolag.
Sedan 1994 har Skelleftebuss lokaltrafik fått bära sina egna kostnader genom biljettintäkter. Men under senare år har det blivit allt svårare. Och kommunens ambition att fler resor ska göras med kollektivtrafik kräver att ytterligare resursers tillförs verksamheten.
– Det här är att återgå till en mer allmännyttig konstruktion.
Den nya verksamhetsformen kan bli aktuell runt årsskiftet. I vilken form den kommer att drivas är inte bestämt.
– Vi har inte bestämt om den får formen av ett nytt bolag eller om den kommer förläggas i en ny eller en redan existerande förvaltning inom kommunen.
Den nya verksamheten ska driva den nya lokaltrafiken, färdtjänst med specialfordon, skolbusstrafik och beställningstrafik med kommunen som kund. Någon gång under hösten kommer beslut att tas kring den verksamhetsformen.
Den utökning av lokaltrafiken som ska ske i mitten av augusti kommer att ske inom det befintliga bolaget.
Att Skelleftebuss delar upp sin verksamhet betyder inte att bolaget får köra beställningstrafik med till exempel föreningar som uppdragsgivare.
– Nej, det har ingenting med det att göra. Den typen av verksamhet finns inte inom Skelleftebuss längre, säger Andreas Olofsson.
Konkurrensverket bekräftar att det inte finns något juridiskt utrymme för kommersiell beställningstrafik inom Skelleftebuss.
– Den dom som förbjuder Skelleftebuss att bedriva beställningstrafik med buss, där andra än kommunen är beställare gäller fortfarande även om bolaget väljer att omorganisera sig, säger Kristin Mattsson Örnulf som är processråd på Konkurrensverket.