Norran fortsätter i dag att granska förundersökningen om misstänkt ekonomisk brottslighet i samband med Stadsfesten 2011.
Skatteverket vill alltså korrigera vinsten uppåt, med 2,5 miljoner kronor.
Enligt det så kallade huvudsakskriteriet, ett mått på hur väl en bokföring speglar det som hänt, bör det bokförda värdet inte avvika med mer än 30 procent:
”Framräknat värde faller utanför intervallet 0,7-1,3. Bokföringsbrott föreligger” skriver Skattebrottsenheten i ett PM.
Enbars omsättning 2011 var 9,8 miljoner kronor. Det kan beskrivas som Stadsfestens omsättning, då det var den enda verksamhet bolaget då hade. Kostnaderna uppges till 9,7 miljoner. Men enligt Skatteverket har bolaget bokfört 2,5 miljoner kronor fel.
Bakgrunden är ett antal ”management fee”-fakturor. Enligt Enbar är det fakturor ställda från ägarbolagen till Enbar för tjänster som utförts. Enligt Skatteverket är det en förtäckt aktieutdelning.
Flera brister
Den 10 juni hörs en skatterevisor om varför Enbar anses åsidosatt bokföringsskyldigheten. Han pekar på följande brister:
”De har inte bevarat e-journalen, inte registrerat samtlig entré i kassaregister, inte registrerat samtlig försäljning av dryck i kassaregister. De hade ibland mer pengar i kassaregistret vilket visar att Enbar inte hade kontroll över sitt kassaregister. De har inte redovisat rätt betalningsmedel i kassaregister, bankkortsslipar har inte bevarats.”
Fel begrepp
Han förklarar även begreppet ”management fee”. Det avser, enligt skatterevisorn, när en koncern väljer att lägga vissa gemensamma servicetjänster i ett bolag som sedan fördelar kostnaderna till de olika bolagen genom att fakturera för ”management fee”.
Här blir det tvärt om, säger han:
”Ett omvänt förhållande, alla bolagen fakturerar till ”moderbolaget” för tjänsterna. Om det varit management fee då skulle det ha varit Enbar som skulle ha haft intäkten från management fee och inte de små delägarbolagen.”