Förhandlingen om det nattliga dramat den 5 december i Skellefteå har pågått i två dagar.
Åklagaren menar att dramat har sin bakgrund i en typ av ”bestraffning inom kriminella kretsar”, något som också brukar kallas för bötning.
Så här berättade Norran när åtalet väckte mot de tre männen samt om ökningen av rån, hot och våld inom kriminella kretsar i Skellefteå:
Här knivhöggs offret i Skellefteå – mitt i natten: ”En bestraffning inom kriminella kretsar”Personrånen har tredubblats i Skellefteå: ”Brottsoffer har förts bort i jakt på kontanter”Samtliga som ville lyssna på rättegången under onsdag och torsdag – flera åhörare har funnits på plats – har kontrollerats av ordningsvakter och man fick passera en larmbåge så att inga otillåtna föremål fördes in i rättssalen.
Detta sker när tingsrätten, i samråd med polisen, gör bedömningen att det finns risk för olika slags ordningsstörningar och behov av att kontrollera varje besökare.
Inte i rättssalen
De tre åtalade – 20, 32 och 33 år – har suttit häktade sedan i mitten av december. De fördes in av personal från kriminalvårdens transportpersonal, sammanlagt nio personer användes för denna uppgift, när rättegången startade på onsdagen.
Däremot fanns inte brottsoffret, en man i yngre medelåldern, på plats i rättssalen när förhandlingen började.
Sitta i egna rum
– Vi har begärt medhörning under hela förhandlingen, förklarade målsägandebiträdet Siw Hendriks.
Detta blev också tingsrättens beslut, att målsäganden ska sitta i ett angränsade rum under rättegången samt att – när han ska vittna – de åtalade får lämna salen och lyssna på förhöret i enskilda rum.
Mest brottsaktive
Åklagare Axel Holmberg inledde med att redogöra för brottsmisstankarna, grovt olaga hot och grov misshandel.
Han menar att brotten skett ”tillsammans och i samråd eller samförstånd”, men där det är 20-åringen som är den mest brottsaktive och misstänks för att ha knivhuggit offret i ena låret.
Via sina advokater Urban Rönnblom, Linda Sundlöf och Fredrik Björk gavs beskedet att de åtalade förnekar samtliga brottsanklagelser.
Skadeståndskrav
Via målsägandebiträdet yrkade brottsoffret på skadestånd på sammanlagt nästan 75 000 kronor, varav den största delen omfattar den grova misshandeln.
Enligt planen ska målsäganden förhöras under förmiddagen, därefter väntar förhör med de tre misstänkta.
Ett flertal vittnen, bland annat tre poliser, ska höras om vilka iakttagelser de gjorde i samband med händelseförloppet.
Uppdatering fredag kl 10.15:
Rättegången avslutades på torsdagen, efter pläderingarna gav tingsrätten beskedet att de tre männen ska stanna kvar i häktet i väntan på domen.
Det är ett tecken på att männen kommer att dömas. Men man kan inte dra slutsatsen att det exakt kommer att bli de brottsrubriceringar som åklagaren förde fram, alltså grovt olaga hot och grov misshandel.
Ett flertal förhör
Vid rättegången presenterade åklagare Axel Holmberg en omfattande bevisning, bland annat förhör med flera poliser samt personer som gjorde olika iakttagelser vid Morö Backe torg den aktuella natten.
Där ingick bilder från en övervakningskamera intill brottsplatsen, där man ser att flera personer har samlats vid ett av husen.
”Han har golat”
Även Norrans artikel på hemsidan morgonen efter våldsdramat omnämndes vid rättegången. I ett sms-meddelande som skickats mellan två av de åtalade står det: ”Läs Norran – han har golat”.
Att gola i det här sammanhanget kan beskrivas som att målsäganden tagit kontakt med polisen och berättat vad som hänt.
Domen meddelas torsdag den 5 mars.