Så undviker du cykelfarorna i Skellefteå

I september hade polisen i Skellefteå en kampanj där de kontrollerade cyklisterna i Skellefteå. Nu har Norran kartlagt de vanligaste misstagen och de farligaste korsningarna i centrala Skellefteå.

Start. Norrans testcyklare Lars Lindberg startade på Norrans redaktion.

Start. Norrans testcyklare Lars Lindberg startade på Norrans redaktion.

Foto: Start. Norrans testcyklare Lars Lindberg startade på Norrans redaktion.

Not Found2014-10-14 07:00

Under perioden 1 januari 2012 till 31 juli 2014 skedde 466 cykelolyckor i Skellefteområdet enligt Strada. Norran bestämde sig för att testa de cykelvägar som finns i centrala Skellefteå och det visade sig att det finns vissa platser där man måste vara extra uppmärksam.

Cyklandet efter Kanalgatan har länge diskuterats. Det korrekta sättet att färdas via cykel är att cykla ute på vägbanan, men där blir det lätt trångt då bilar parkerar på vägen och såväl bussar samt bilar som får köra i 50 kilometer i timmen färdas just intill dig.

– Vi på polisen har länge sagt att det borde vara 30 kilometer i timmen från E4:an och ända ut till Lasarettsvägen. Min personliga åsikt är att ett körfält borde tas bort så att man kan göra parkeringarna till cykelbana, säger Gunnar Österberg på skelleftepolisen.

Cyklande på trottoaren är förbjudet och under september bötfälldes 28 personer i Skellefteå för olika cykelförseelser.

– Jag kan förstå de som cyklar på trottoaren. Står en bil parkerad på vägen så är det riktigt obehagligt att cykla där, säger Österberg.

En annan plats som skapar konfunderingar är busstorget. När man cyklar efter Kanalgatan så gör många fel.

– Man ska följa vägbanan efter Kanalgatan. Vi vill helst att cyklisterna använder Södra järnvägsgatan eller Nygatan (leder cykeln förbi torget) i stället för att använda Kanalgatan, säger Tomas Nilsson, enhetschef Tekniska kontoret.

Kollar man över kartan av platser där flest cykelolyckor sker i Skellefteå så kan man snabbt konstatera att den nya cykelbanan efter Storgatan är en stor olycksfågel.

– Den är ett praktexempel på hur en väg inte ska se ut. En cykelbana ska aldrig passera förbi husknutar och det gör den vid flera platser, säger Österberg.

– Vi testar just nu en varningsskylt i korsningen Storgatan/Tjärhovsgatan just på grund av det. Ett ljus kommer upp om det är någon som kommer cyklande, säger Tomas Nilsson och fortsätter:

– Jag tror inte att bilisterna visar tillräckligt med hänsyn till cyklisterna i trafiken.

Start. Norrans testcyklare Lars Lindberg startade på Norrans redaktion.
Start. Norrans testcyklare Lars Lindberg startade på Norrans redaktion.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om