Så mycket mer kan du få betala för avfall

Skellefteborna har varit dåliga på att sorterna soporna och behandlingsavgifterna på anläggningarna har ökat. Nu föreslås avfallstaxan höjas från och med nästa år.

Agneta Lantto Forsgren, chef för avfallssektionen vid tekniska kontoret. Arkivbild: Jeanette Lövgren

Agneta Lantto Forsgren, chef för avfallssektionen vid tekniska kontoret. Arkivbild: Jeanette Lövgren

Foto: Agneta Lantto Forsgren, chef för avfallssektionen vid tekniska kontoret. Arkivbild: Jeanette Lövgren

Samhälle och välfärd2014-11-17 18:00

Plockanalysen som gjordes sommaren 2013 visade att både hushållen och andra verksamheter är dåliga på att sortera avfall. Förpackningar, tidningar och matavfall hittades i det gröna kärlet, som egentligen bara är avsett för brännbart hushållsavfall.

– Vi föreslår den här höjningen för att vi fortfarande ser att det förekommer en hel del matfall och förpackningar i restavfallet. Cirka fem miljoner kronor eldar vi upp varje år i form av förpackningar och annat som kan återvinnas, säger Agneta Lantto Forsgren, chef för avfallssektionen vid tekniska kontoret.

Alla får en höjning

En annan orsak till att taxan föreslås höjas är ökade behandlingsavgifter på förbränningsanläggningarna.

Som exempel föreslås det att ett en eller tvåfamiljshus som har blandat avfall med en tunna på 190 liter ska betala drygt 4 700 kronor per år, att jämföra med cirka 4 000 kronor i dag. Har man källsortering med en brun tunna på 140 liter och en grön tunna på 140 liter kan man behöva betala cirka 2 800 kronor mot dagens kostnad på cirka 2 600 kronor per år.

– Generellt sätt kan man säga att alla får en höjning, men de som väljer att ha en blandad sortering får den högsta höjningen, för att markera att det är dyrare att transportera avfallet till förbränningsanläggningarna. Men vi höjer inte avgiften på det bruna kärlet för matavfall, säger hon.

Som enskild person i en lägenhet har man kanske inte alltid så mycket att säga till om. Hur gör ni för att påverka föreningarna att ta sitt ansvar?

– Vi samlar regelbundet Hyresgästföreningen och de stora bostadsrättsföreningarna till träffar. Vi försöker förmedla hur det ser ut och uppmanar de att ta sitt ansvar. Tillsammans måste vi informera medborgarna och bli bättre, säger hon.

undefined
Agneta Lantto Forsgren, chef för avfallssektionen vid tekniska kontoret. Arkivbild: Jeanette Lövgren
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!