En miljon kronor är utlovat i priser, och minst hälften av detta ska gå till vinnaren.
Sedan kan juryn avgöra hur de fördelar den andra halvan av prissumman, det kan vara till tvåan och trean, men även mera vinnaren.
Arvode till juryn
De övriga 700 000 kronor som är budgeterade går till juryns arbete. De flesta i juryn är inte anställda av kommunen och ska därför ersättas för arbetsinsatsen. Dessutom går en del till resor då juryn träffas flera gånger.
– Det brukar bli cirka en veckas arbete på heltid per jurymedlem, säger Tove Wallsten på Sveriges Arkitekter, som håller i tävlingen.
Om det blir väldigt många bidrag kan juryn delas in i mindre grupper, som gör den första gallringen.
Jobba i onödan
De tävlande arkitekterna deltar utan arvode. Det är alltså en chansning att vara med, och man riskerar att lägga ner mycket tid utan resultat.
– Men drivkraften att vinna är stor när det handlar om så här spektakulära byggen, säger Tove Wallsten. Man vill ha kontraktet helt enkelt, men även uppmärksamheten.
Om man väl ger sig in i tävlingen måste man satsa, så det blir mycket tid och energi som läggs ner. Det löns inte tävla halvhjärtat, för då vinner man inte.
Eftersom tävlingen utlyses internationellt kan det bli tävlingsbidrag från andra länder än Sverige.
Tävlar anonymt
Företagen som tävlar är helt anonyma, ända till vinnaren är utsedd.
– Juryn ska inte påverkas av om företaget är känt eller doldis, säger Tove Wallsten.
Arkitekter från hela världen kan delta: Tävlingen om Skellefteås kulturhus drar igångDessa 11 personer bestämmer hur kulturhuset ska se ut