Robertsfors: Närproducerat viktigare än ekologiskt

Nytt avtal ska ge mindre aktörer chansen att lägga anbud.

Skola och utbildning2015-03-09 14:00

– Vi har samma avtal som Umeå kommun. Våra politiker tycker att det är viktigare med närproducerat än ekologiskt. De har ingen definition på närproducerat, men pratar ofta om ”svenskt”. Mycket av det kött och de mejeriprodukterna som köps in är svenska. Cirka 25 procent av det som köps in är ekologiskt, säger Ulrika Karlsson, kostekonom vid Robertsfors kommun.

Hon berättar att ett nytt avtal om skolmaten är på gång. 2016 tas det i bruk.

– Det kommer att göra så att mindre aktörer kan lägga anbud.

Meny vecka 39 i Robertsfors

Måndag

Laxsoppan består av: Lax i tärning, Norge, Färska grönsaker från Grönsaksfabriken, Sverige, matgrädde laktosfri Valio Finland, Hummerfond Sverige och kryddor

Brytbröd till soppan är från Sverige.

Tisdag

Viltskavsgrytan består av: Viltskav Nya Zeeland, Champinjoner Kina, purjolök ekologisk Sverige, gul lök grönsaksfabriken Sverige, matgrädde laktosfri Valio Finland

Potatismos består av: färsk potatis från grönsaksfabriken Sverige, ekologisk mellanmjölk från Norrmejerier, margarin Sverige

Onsdag

Tacokycling består av: Kyckling Sverige, margarin Sverige, tacokryddor Sverige

Ris från Grekland

Salsa från Finland

Torsdag

Chilikassler består av: Kassler Tyskland, matgrädde laktosfri Valio Finland, Ostcrème Skånemejerier, Thai sweet sås Nerländerna, Chilisås Sverige

Pastan Fusilli är från Italien kokas med lite olja och salt, Rapsolja Sverige

Totalt för måltidsverksamheten i Robertsfors kommun så har man handlat 22 procent ekologiska produkter under 2014.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!