Pyrrus-seger för nejsägare

Not Found2014-05-22 04:48
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bromotståndarna räknar med en storseger i folkomröstningen om en ny centrumbro. Och om det blir så då byggs inte någon ny bro, enligt kommunalrådet Lorents Burman.

Alliansens alternativ till ny E 4-genomfart i Hedensbyn är knappast genomförbart och kan definitivt aldrig ersätta en centrumbro. Dessutom finns Skellefteå inte ens med i Reinfeldts och Trafikverkets långtidsplanering fram till år 2025–2030. Att då satsa pengar i ett bygge som är så långt borta i tiden är ju helt meningslöst.

Jo, visst kan kommunen bygga bro och E 4-genomfart själva. Kostnad cirka 900 miljoner! Var finns de pengarna? Knappast i någon budget. Pengarna från den slopade bron ska ju gå till skola, vård och omsorg bland annat.

Man kan förstås göra som i Sundsvall, införa broavgifter. Då blir frågan, vilken väg väljer då lokalbefolkningen när man måste över älven? Nya E 4 med brotull eller gamla E 4 och Viktoriabron gratis? Och vilken väg väljer långtradarna, bussar, turister med flera? Tillbaka till ruta ett. Vi fortsätter att köra gamla E 4 genom stan ytterligare 15–20 år.

Om man ändå lyckas hitta ett sätt att finansiera nya E 4-genomfarten då blir förhållandet följande. Öster om Viktoriabron finns då nya E 4-bron, bron vid Bergsbydammen samt Sundgrundsbron. Alltså tre bilbroar.

Väster om Viktoriabron blir Parkbron som planerat en gång- och cykelbro. Samma sak med Lejonströmsbron som är kulturmärkt och även blir enbart gång- och cykelbro. Alltså noll broar för biltrafik.

Ja, men det var ju så här Alliansen och bromotståndarna ville ha det, bilfritt.

Kjell Lundgren, Skellefteå

……………………………………………………….

Länktips från insändarredaktionen:

Information från Skellefteå kommun 

Ja till bron 

Nej till bron 

Centrumbron bra för oss allaKan utvecklas utan bilbroEtt attraktivt Skellefteå

En  pyrrhusseger är en dyrköpt seger, en seger med stora egna förluster. Innebörden i uttrycket kan även vara att resultatet av "segern" visar sig leda till en förlust längre fram. Uttrycket härrör från Pyrrhus, som efter ett framgångsrikt slag mot romarna år 280 f.Kr. skall ha yttrat: "En sådan seger till, och jag är förlorad."

Källa: Wikipedia

Läs mer om