Poliserna Charlotte Burlin och Nicklas Classon vid Skelleftepolisens jourenhet kan se tillbaka på en brottsutredning som börjar med en stöld på Cityguld i Skellefteå och som slutar med dagens förhandling.
Viktiga detaljer
Åtal väcktes nyligen av åklagare Andreas Ekengren, och historien visar hur små detaljer kan avgöra en polisutredning.
Inte minst vad ett kort inslag i ”Efterlyst” i TV 3 kan innebära.
Cityguld drabbades
Ansvarig utredare Nicklas Classon berättar:
– Den 6 februari sker en stöld dagtid på Cityguld i Skellefteå. Flera dyrbara ringar stjäls från butiken. Det görs en anmälan, och på övervakningskameran upptäcks två personer som misstänks för stölden.
När Skelleftepolisen granskar filmen känner ingen av poliserna igen männen som några ”lokala förmågor”.
Längs Norrlandskusten
Kort därefter, via polisens underrättelsetjänst, får polisen i Skellefteå veta att liknande brott begåtts på i Luleå och i Örnsköldsvik. Även en stöld i Umeå kan kopplas till männen.
Likheterna är slående vad gäller utseende, kläder och tillvägagångssätt. Men vilka är männen, var finns de?
Tittade på ”Efterlyst”
Poliskollegan Charlotte Burlin blir delaktig i utredningen, hon ser övervakningsfilmerna.
Och när hon på kvällen den 26 mars sitter hemma och tittar på ”Efterlyst” i TV 3 visas en film från en grov stöld den 26 januari på Albrekts Guld i Handen, Haninge kommun.
– ”Där är ju tjuvarna som Nicklas arbetar med”, var första reaktionen. Jag ringde direkt till Nicklas, som såg programmet i efterhand – och allt stämde, minns Charlotte Burlin.
Hittades i Strömstad
Ett par veckor senare identifieras 32-åringen av polis i Strömstad. Men i Strömstad har polisen inte all information om misstankarna mot mannen, därför släpps han efter att han fått visa id-handlingar, uppge adress och blivit fotograferad.
Informationen når polisen i Skellefteå, och nu startar arbetet med att sammanställa bevisningen – och hitta mannen.
”Med- och motgångar”
– Man kan säga att vi stöter på både med– och motgångar under den här utredningstiden, men under hösten lyckas vi lokalisera mannen till en adress, berättar Nicklas Classon.
Skelleftepolisen har i slutet av oktober bara några dagar kvar innan man ska resa till södra delarna av Stockholm, där mannen ska finnas, när tillfälligheter på nytt spelar in i denna utredning:
– Två poliser i Stockholm, som inte är i tjänst, ser den efterlyste 32-åringen på en restaurang i Stockholmstrakten. Mannen grips och förs till Skellefteå.
Hittar lägenheten
Nicklas Classon och ett par kollegor fullföljer resan där man hittar lägenheten som 32-åringen disponerar.
– Där finner vi bland annat en del av stöldgodset, likaså kläder som vi känner igen från övervakningsfilmerna. Det var viktigt för den fortsatta utredningen.
Hur är känslan idag?
– Man har kastats mellan hopp och förtvivlan de här månaderna, därför är det tillfredsställande att det nådde fram till en rättslig prövning, svarar Nicklas Classon.
– Att det är svårt att hitta att hitta allt stöldgods beror på att det är organiserad brottslighet som vet hur godset snabbt ska säljas vidare, tillägger han.
”Det är grova stölder”
Åklagare Andreas Ekengren säger:
– Det är högt värde på stöldgodset, det har använts hjälpmedel för att bryta upp skåp, man har visat upp en stor förslagenhet, likaså har stölderna skett systematiskt och organiserat. Därför bedöms sju av åtta stölder som grova.