Polischefen om Vintergatan: ”100 har avvisats från platsen”

Misshandel, hot, stölder, narkotikaaffärer – i höstas kom larmet kring Vintergatan. Facit så här långt: Vid över 100 tillfällen har personer avvisats från köpcentrat, ett 30-tal kontakter med föräldrar – och åtal har väckts i några fall. ”Det har blivit bättre, men det finns mycket att följa upp”, säger Lars Westermark, polisen i Skellefteå.

Olyckor, katastrofer2015-04-18 07:00

Problemen runt köpcentrat Vintergatan i Skellefteå fanns redan under hösten – men misshandeln av en 70-årig man i november gjorde att situationen uppmärksammades i massmedia.

Nu har det gått nästan ett halvår sedan polisen och socialtjänsten slog larm – vad har då hänt?

I en artikel här intill uttrycker butikspersonal fortfarande sin oro för situationen, även om den har förbättrats en del.

Lars Westermark är chef för polisen i Skellefteå och han samordnar polisens kontakter med andra aktörer, bland annat kommunens socialtjänst.

Larmrapporter från flera håll

– Under fjolåret kom larmrapporter från polis och socialtjänstens fältassistanter om att det fanns en öppen drogscen runt centrum och Vintergatan, om gatustridsvapen som var i omlopp, om stora ungdomsgrupper som skapade problem för affärsidkare och besökare.

– Höstens händelser fick som första konkret följd att ordningsvakter kallades in istället för väktare och att ordningsvakterna fick befogenhet att ingripa på alla allmänna ytor, exempelvis trapphuset och parkeringen. Detta förordnande om ordningsvakter har nyligen förlängts, fortsätter Lars Westermark.

Flera riktade insatser

Riktade insatser från polisens sida vid tidpunkter när man vet att ungdomar samlats, socialtjänstens arbete där fältassistenter haft en viktig roll, insatser från Klara öppenvård och FRIS, engagemang från föräldrar vars barn ingått i gängbildningarna – det finns en mängd åtgärder som nu har förbättrat situationen. Det menar i alla fall Lars Westermark utifrån de signaler han har fått.

”Mycket lugnare nu”

– Ja, den samlade bilden är att det är mycket lugnare nu. Flödet av vuxna personer i och omkring Vintergatan har ökat. Vi har haft ett 30-tal samtal med föräldrar, så kallade orossamtal, utifrån att exempelvis 14-åringar setts tillsammans med etablerade missbrukare. Är man under 18 år kan man omhändertas om man befinner sig i sådana riskmiljöer.

Vad har ni mer gjort?

– Siffror visar att runt 100 tillfällen då ungdomar vid olika tillfällen har avvisats från Vintergatan. De har helt enkelt inte fått stanna kvar utifrån lagen kring att störa den allmänna ordningen.

Han gläds över samarbetet med kommun och andra, att man tillsammans vill skapa bra mötesplatser – men Lars Westermark påpekar att detta samarbete ska fortsätta under våren och sommaren.

Skapas nya mötesplatser”

– Ja, det finns kvar problem och under våren skapas nya mötesplatser, inte minst nya stadsparken och bryggarbackens uteplats vid älven är ställen vi räknar kommer att samla stora ungdomsgrupper. Därför fortsätter vi självfallet samarbetet.

Kristoffer Lundström arbetar vid polisens ungdomsgrupp i Skellefteå, och har god kännedom om läget.

Ytterst få misshandelfall

– Det är viktigt att komma ihåg att, förutom en händelse som också innebar åtal och rättslig prövning, så finns det inga anmälningar om att förbipasserande besökare på Vintergatan blivit misshandlade.

– Stölder och snatterier, skadegörelse, att folk känt sig ofredade samt narkotikabrott är den typ av händelser som vi fått kännedom om och agerat mot, tillägger han.

En mycket oroande trend har varit upptäckten av ungdomar i högstadie– eller gymnasieålder som umgåtts med personer med missbruksbakgrund. Sådant måste stoppas i ett tidigt skede.

Ungdomsgäng misshandlade pensionärEn av ungdomarna har erkänt i förhörHändelser på Vintergatan som slutat med åtalAnställda: ”Det är fortfarande problem”

Den 11 november i fjol kunde Norran berätta att en 70-årig man hade blivit misshandladnär han befann sig inne på köpcentrat Vintergatan i Skellefteå.

Erik Jonsson vid polisen i Skellefteå slog då larm om ökade problemkring en grupp ungdomar som ofta hade Vintergatan som samlingsplats.

Dessutom påpekades att ungdomar ofta setts tillsammans med personer med bakgrund i missbruk och kriminalitet, bland annat uppe på parkeringsdäcket på fastigheten.

Polisen och kommunens socialtjänst har under hösten och vintern, i samarbete med andra aktörer, gjort återkommande och riktade insatserför att stoppa utvecklingen, inte minst kopplingen mellan ungdomar och missbrukare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!