Pendlarens dilemma

Möjligheterna åka till och från jobbet har avsevärts försämrats. Skelleftebuss VD bemöter kritiken från en busspendlare.

Foto: Norran

Not Found2014-08-02 04:53
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter många år som bilpendlare så beslutade jag av miljömässiga och ekonomiska skäl att busspendla till min arbetsplats.

Efter två års busspendlande har jag en hel del synpunkter.

Punktlighet.Tiderna i busstidtabellen hålls mycket sällan. Detta ger oss problem som ska vidare med lokaltrafik eller hämta på dagis/skola en bestämd tid.

Busstiderna måste vara så att bussen både ska kunna starta i tid och komma fram i tid, även om någon ska köpa en biljett på bussen!

Varför konkurrera med lokaltrafiken? Trots att bussen mycket sällan är framme vid busstationen i tid, stannar den ändå och plockar upp resenärer från hållplatser som lokaltrafiken betjänar. Ambitionen att hålla tidtabellen borde vara viktigare!

Busstandarden.Att göra en insats för miljön genom att köpa gasbussar är lovvärt.

Gasbussarna i linjetrafik är mycket trånga och bullriga, dessutom har tillförlitligheten brister. Vi har blivit stående med gasbussar vid ett flertal tillfällen.

Mina förväntningar på höstens stora satsning och förbättring av lokaltrafiken med tätare turer var höga eftersom den skulle vara av pendlingskaraktär.

Nu skulle jag kanske få igen lite av den fördubblade restid, som jag fick sedan jag bil mot buss. Men döm om min förvåning, man har inte synkat linjetrafiken och stadstrafiken turer.

Den nya lokaltrafiken,”av pendlingskaraktär”, att förlänger min restid med 25 minuter per dag, om bussarna är i tid, vilket de sällan är.

Att titta på flöden och tider kan inte vara svårt, det måste finnas mycket data att utgå ifrån. Sedan finns givetvis avvikelser i form av halka, haverier, som nog accepteras av de flesta resenärerna.

Brister busstrafiken innebär inte att man lockar fler att åka buss utan tvärt om!

Jag med flera på mitt arbete, överväger därför att återuppta bilpendlandet. Alternativet buss har avsevärt försämrats.

Busspendlare, hur länge till?

Svar direkt:

Flera av hållplatserna i centrala Skellefteå betjänas av såväl Länstrafikens linjetrafik som stadstrafiken. Vi bedömer att vi inte kan selektera på det sätt du önskar.

Gasbussarna har visat sig vara mindre lämpliga i högre hastigheter och på sämre vägar, därför kommer de allra flesta gasbussarna att trafikeras i den nya stadstrafiken där de bedöms fungera bättre.

Gasbussarna är av typen lågentré, det vill säga lägre och mer tillgängliga för exempelvis barnvagnar och handikappade. Denna busstyp är bullrigare än högbyggda bussar.

Naturligtvis har vi synkat stadstrafiken med övrig busstrafik så gott som det går, med tillgängliga resurser

Miluttaget per år ökar från 90 000 mil till dryga 140 000 mil och antalet turer kommer nära nog att fördubblas.

Jag har svårt att se att dina resmöjligheter försämrats.

Hör av dig till oss och berätta närmare om hur du reser.

Andreas OlofssonVD, Skelleftebuss

undefined
Skelleftebuss nyanställerSkelleftebuss kan bli två bolagFramtiden: busskort i mobilenMöjligheter utan mobiltelefonerIngen gratis buss under Stadsfesten

Här kan du läsa mer om hur lokaltrafikeni Skellefteå förändras.

Insändarredaktionen 

Läs mer om