Partierna tycker till om viktigaste idrottsfrågorna

Vilka idrottssatsningar vill de olika partierna göra i Skellefteå? Läs allt här.

Foto: Foto: Malin Christoffersson

Sport2014-09-13 11:30

I morgon är det val och då avgörs vilken politisk linje som kommer att gälla i Skellefteå de kommande fyra åren. För att kunna ge alla idrottsintresserade så bra vägledning som möjligt har Norransporten under veckan uppmanat läsarna att mejla in sina synpunkter på vilka idrottssatsningar de vill se i Skellefteå. Med hjälp av dessa har vi sedan ställt följande frågor till våra lokala politiker:

Det råder stor brist på isytor i Skellefteå kommun. Ungdomslagen och lag från lägre divisioner i ishockey, samt konståkningen, har svårt att få träningstider. Många klubbar utanför stan lägger ned sin ishockeyverksamhet eftersom det saknas konstfrusna banor och de milda vintrarna gör att naturisarna inte håller. Hur ställer sig ert parti i denna fråga?

S:

Bristen på träningstider har, tyvärr, inte orsakats bara av att fler valt att spela hockey utan att träningsmängden ökats drastiskt. Samma sak gäller konståkningen där träningsmängden och behovet av istid stegras kraftigt i takt med att de blir skickligare.

Konstfrusna utebanor är inte aktuellt då ombytlig väderlek också påverkar dem. Just nu finns inga nya ishallar i våra planer. Den tredje isrinken på Arenaområdet har nyligen invigts och vi vill se hur nyttjandet av kommunens samtliga ishallar ser ut när den kommit i full användning.

M:

Vi ser problemet med de begränsade istiderna och följer vi frågan noga. Vi ser, i ett första läge, det som troligast att göra en överbyggnad av den konstfrusna isen i Bureå för att öka utbudet av tider.

FP:

Vi delar uppfattningen att det är trångt på de konstfrusna banorna i Skellefteå. I kommunen finns flera aktiva ishockeyföreningar och en växande konståkningsförening. Detta ska vi ta vara på. Vår bedömning är att nästa hall som byggs i kommunen ska ligga norrut i kommunen, i Kåge eller Byske. Det ser emellertid ut som att det kan bli för kostsamt att göra en sådan satsning under de närmsta åren.

V:

Vem säger att det råder brist på isytor i Skellefteå? Och är det så att det råder brist på isytor då råder det brist på mycket annat. Som det är idag har vi sex ishockeyhallar och en konstfrusen bana. Det finns lediga tider att tillgå i hallarna, och innan dessa tider är fulltecknade finns det ingen anledning för kommunen att bygga än fler ishallar. Skulle det dock vara så att det finns privata- eller föreningsintressen att skjuta till medel för en ny hall kan vi självklart bidra.

C:

Vi är medvetna om behovet av fler välfungerande isytor. Vintrarna är inte bara milda, de kan även vara regniga. En konstfrusen bana är känslig för regn. Ett intressant satsning kan vara att göra om den konstfrusna rinken i Bureå till en övertäckt ishall. Ett ytterligare alternativ värt att titta på är mindre rinkar med syntetisk is (plastis). De kan användas både för att träna ishockey och konståkning.

KD:

Skellefteå är som bekant en hockeystad och det behövs återväxt inom sporten för att få fram bra hockeyspelare även i framtiden. Däremot behöver alla större investeringar på enskilda idrotter ses över och budgeteras för. Även om vi är glada över att så många vill utöva olika idrotter så kan vi inte lova allt till alla.

MP:

När det gäller nya ishallar och nya konstfrysta banor så är det inget vi kommer att satsa på.

Friidrotten har flera talangfulla ungdomar som tillhör Sverigeeliten, men klubben har mycket dåliga träningsförhållanden under vintern. Skellefteå AIK friidrott har länge efterlyst en ny friidrottshall (som man skulle kunna kombineras med annat också). Hur ställer sig ert parti i denna fråga?

S:

Vi skulle gärna se en kombinerad idrottshall/friidrottshall. Vi behöver också någon form av träningshall för gymnastik, parkour och cheerleading. I framtiden är det viktigt att hitta smarta samarbeten och samnyttjande av lokaler ex med skolan.

M:

Det är en viktig fråga som vi behöver lösa. I samband med bygget av en ny fullstor sporthall vid den planerade högstadieskolan på Getberget vill vi kombinera den med att bygga en friidrottshall runt den.

FP:

Vi håller med om att det finns ett behov av bättre lokaler för friidrottsträning vintertid. I kombination med att vi planerar för nya skolor i kommunen menar vi att vi också ska bygga nya fullstora idrottshallar. Inför nästa stora nybyggnation ska planeringen göras så att det skapas bra ytor och banor för friidrottsträning. Detta kan exempelvis göras i anslutning till den planerade skolan på Getberget.

V:

Vi säger att det borde ordnas. Friidrotten borde få en ny anläggning så att de kan lämna den trånga och hopklämda anläggningen vid Skellefteå kraft arena.

C:

Vi är positiva till en friidrottshall under förutsättning att det går att hitta kombinationslösningar med andra verksamheter. Just nu ligger inte en friidrottshall högst prioriteringslistan.

KD:

Den friidrottshall som finns idag är som bekant liten och utövarna måste ofta träna samtidigt som hockeypubliken vistas i samma lokaler. Vi ser det som ett problem och förstår friidrottens frustration. En ny friidrottshall är en stor investering, men något som vi vill se över möjligheterna till snarast.

MP:

Någon ny hall har vi inte prioriterat men vi vill att den friidrottshallen som vi har idag skall nyttjas av friidrotten och inte av andra föreningar. Vi har velat prioritera nya stora gymnastikhallar och idag har vi pekat ut Kåge och Bureå. Dessutom planeras det på Balderområdet mm. Då kan friidrottshallen renodlas till friidrott (och klättring).

Skellefteå Curlingklubb bedriver en framgångsrik verksamhet och har bland andra OS-silvertjejerna i Team Alltele i föreningen. Klubben har länge efterlyst en till bana för att kunna arrangera större tävlingar på hemmaplan. Hur ställer sig ert parti i denna fråga?

S:

Planerna på en fjärde bana har funnits med i planer tidigare men valts bort eftersom vi valt att prioritera ungdomsverksamhet. Idag bokas ungdomshallen upp vid större tävlingar likt Elitserieslutspelet i våras. Att bygga en fjärde bana för att kunna arrangera en större tävling vart eller vart annat år är inte ett ansvarsfullt sätt att hantera skattemedel.

M:

Att Skellefteå ska kunna vara värd för större arrangemang tycker vi är viktigt. För curlingklubben finns det möjlighet att arrangera större tävlingar i Skellefteå Kraft Arena och då ser vi det som en bra väg att gå för att kunna ta emot större tävlingar och samtidigt ha en bra lösning för publiken.

FP:

Det är redan nu möjligt att både träna och tävla i curling i Skellefteå. Men det kräver en hel del arbete att ställa om rinkar för att skapa tillgängliga publikarrangemang. Vi menar att det borde göras en översyn av anläggningen på Vitberget i syfte att hitta lösningar för flexibla publikläktare.

V:

Curling har nu fått till, tillsammans och på grund av ett otroligt bra engagemang från klubbens sida, en uppfräschad kafélokal samt bättre föreningslokaler vid Skellefteå kraft arena. Steg två i denna process är att ordna till så att deras omklädningsrum blir bättre. Dessvärre finns det stora problem med att rymma en bana fyra vid deras anläggning, det skulle dessutom bli väldigt dyrt att anlägga en extra bana. Som det är idag får curlingen använda u-hallen när de ska ordna större tävlingar, vilket har fungerat helt okej.

C:

Det är naturligtvis synd att nuvarande banor inte går att nyttja fullt ut och vi är positiva till en utbyggnad. Vi ser dock inte att det finns investeringsutrymme till detta under nästa mandatperiod.

KD:

Skellefteå är bra på curling och det är något som vi från KD vill uppmärksamma och stötta. Därför har vi länge varit positiva till ytterligare en curlingbana.

MP:

Inget som vi prioriterar, kommunerna måste istället börja samarbeta och bli bättre på att stå emot de olika förbundens krav på anläggningar. I stort sätt alla sporter ställer betydligt högre krav på anläggningarna än vad behovet är.

Fotbollen är sett till antalet utövare vår största idrott. Klubbarna anser att det finns ett stort behov av fler fullstora konstgräsplaner, framför allt utanför stadskärnan. Hur ställer sig ert parti i denna fråga?

S:

I våra planer så finns det ytterligare två gräsplaner under kommande valperiod. Fritidsnämnden kommer att ta beslut om placeringen av den första under hösten. Vi vill bestämma placering tillsammans med fotbollen som idag förespråkar Kåge. I samband med ombyggnationen av Kaplanskolan och nybyggnation av fleravdelningsförskolan i Bureå så ser man över möjligheterna med fullstora konstgräsplaner. Det innebär att det kan bli tre konstgräs under de kommande åren om allt går väl. Inför näst kommande mandatperiod fortsätter vi dialogen med fotbollsklubbarna om fler konstgräsplaner.

M:

Vi har länge tryckt på att bygga fler konstgräsplaner. Under den kommande mandatperioden vill vi bygga 4 nya planer som placeras i Kåge, Burträsk, Bureå och en väst på stan, troligen på Kaplanskolan.

FP:

Skellefteå kommun har under de senaste åren genomfört en stor satsning på att anlägga konstgräs planer runt om i kommunen. Vi stöder denna satsning och menar att den ska fortsätta. Tyvärr är flera konstgräsplaner inte tillräckligt bra. På sina håll talas det redan om större underhåll. Vi menar att när man väl gör investeringar i konstgräs så måste det göras ordentligt. Det finns ingen mening i att vara dumsnål. Satsningen på konstgräs får dock inte innebära att fungerande naturgräsplaner läggs i träda och får sämre underhåll. Spelare vill ha tillgång till både konst- och naturgräsplaner.

V:

För oss är det en självklarhet. Vi kan med stolthet säga att det är en fråga där Vänsterpartiet har varit mest pådrivande.

C:

Vi vill anlägga konstgräsplaner runt om i kommunen, så det finns konstgräsplaner i alla kommundelar. Det är en fråga vi prioriterar högt och vill genomföra under nästa mandatperiod.

KD:

Fotboll är en idrott som engagerar många, både tjejer och killar, och som också gör mycket för integrationen. Därför vill vi undersöka var det är lämpligt att placera konstgräs så att det finns en bra spridning på konstgräsplanerna i kommunen.

MP:

Vi är positiva till fler konstgräs och där finns en plan i vilken takt dessa ska byggas. Känns också viktigt när vi bygger att vi planerar för fullstora planer, till exempel på Kaplan. Sedan tycker jag det är bra att föreningarna är med och bestämmer var konstgräsen skall ligga.

Spontanidrott är något som främjar hälsan hos barn och unga. Det finns en efterfrågan på en inomhusanläggning för olika typer av extremsport, så som cykling, skateboard, kickboard, klättring och hinderbana. Hur ställer sig ert parti i denna fråga?

S:

Vi har planer på att bygga en anläggning för skate/cykel. Vi stöder utbyggnaden av klättring på arenan och planer för en hinderbana någonstans på Vitberget. Om det konceptet fungerar kan det exporteras till fler platser likt utegymmen. De senaste åren har vi satsat mycket på just spontanverksamhet. Skidspår har rustats för att kunna användas också sommartid, Utegym har anlagts i alla serviceorter, gamla konstgräs har placerats ut på skolgårdar runt om i kommunen o.s.v.

M:

Efter att allaktivitetsparken har byggts på Folkparken har det stora intresset blivit ännu tydligare. Därför vill vi satsa på att bygga en inomhusanläggning som i steg 1 är anpassat för cykling, skateboard och kickboard på Kaplanskolan.

FP:

Folkpartiet vill att kommunen ska utveckla sina satsningar på utegym. Vi vill också att spontanidrott ska finnas med i planerna när nya bostadsområden och skolor planeras. Ytor för lek, sport och tävlingar ska finnas spridda över hela kommunen. Folkpartiets enskilt största satsning inom spontanidrott är prioriteringen av ett äventyrsbad i anslutning till Eddahallen. När det gäller extremsporter anser vi att det är lämpligt att när friidrotten fått tillgång till bättre lokaler på annat håll frigöra kombihallen på vitberget för några av dessa aktiviteter.

V:

Också något som ligger oss varmt om hjärtat. Vi har allt som oftast sagt att det viktigaste är att få folk i rörelse inte med vad de utövar. Det var även vi som lämnade in en motion som sedermera ledde till förverkligandet av skateparken vid Folketspark. Med andra ord, det här är ett område som vi alltid har under bevakning och som vi alltid försöker avsätta medel till.

C:

Vi vill uppmuntra spontanidrott och det finns ett behov av en inomhusanläggning, men i likhet med en eventuell friidrottshall, så gäller det att hitta bra kombinationsmöjligheter med andra verksamheter.  Vi vill som bekant inte satsa på att renovera Örjansbadet. Däremot så ser vi intressanta möjligheter att låta nuvarande Örjansbadet byggas om till en inomhusanläggning för extremsporter. Vi tror att det skulle kunna vara en satsning som "lyfter" Skelleftehamn, och ger dem något som inte finns i övriga delar av kommunen.

KD:

Ökningen av utövandet av spontanidrott ser vi som något mycket positivt. Tråkigt nog försvann möjligheten att skatea inomhus när Ungdomens hus flyttades. Vi vill utveckla skateparken på vitbergsområdet och gärna se över om det finns möjlighet till någon enklare lösning för inomhusaktiviteter i kommunen.

MP:

Vi är mycket positiva till detta. Intressant är också att detta är något som ligger nästan högst på ungdomars önskelista. Viktigt i detta är att även lyfta in cheerleading, studsmatta, parkour. Nuvarande Örjansbadet skulle kunna vara ett alternativ för detta.

Det finns önskemål om fler satsningar på södra sidan även, så som längdskidspår, skatepark, isyta med rink, pulkbacke. Hur ställer sig ert parti i denna fråga?

S:

Vi är öppna för satsningar på södra sidan. Det har byggts nya områden och då bör vi, självklart, se hur dessa också kan få tillgång till friskvård, fritids och friluftsliv. Finns det bra ideer hur och vart dessa kan placeras så är vi gärna med och hjälper till. En dröm är att få till ett bra motionsspår runt falkträsket. Vi kommer också att satsa 700 000 per år på att byta belysningen på de föreningsdrivna elljusspåren runt om i kommunen.

M:

Vi tycker att det är viktigt att det finns möjlighet till spontanidrottande och friluftsaktiviteter i närheten av där man bor. På södra sidan av älven är det lite utbyggt med sådant och vi är beredda att satsa på att bygga ut dessa delar.

FP:

Vi vill se en konstgräsplan på Anderstorp och bättre skidspår i anslutning till Sunnanå/Sörböle. Överlag är vi positiva till lokala initiativ för mindre satsningar såsom pulkbackar och skateparker. Intressenter i ett bostadsområde ska kunna söka lokala utvecklingsmedel för sådana initiativ.

V:

På södra sidan finns idag längdskidspår, konstgräs, spontanidrottsplats och en hockeybana med en sliten sarg, förutom en av våra större sporthallar samt ytterligare ett par gymnastikhallar. Med andra ord, det finns en hel del på södra sidan. Dock borde en pulkbacke inte vara svår att färdigställa om det finns någon lämplig nedfart, det säger vi naturligtvis ja till.

C:

Vi vill som sagt uppmuntra spontanidrott och då måste det finnas goda möjligheter i hela kommunen. Vi har dock inte tagit ställning för satsningar i just det området, även om vi inte utesluter det. Vi vill att kommunen ska stötta initiativ från föreningslivet och ifall föreningslivet vill göra något tillsammans med kommunen så är vi av princip positiva.

KD:

Det är något vi får se över då det är viktigt med en bra spridning av idrottsaktiviteter runt om i kommunen. Pulkbacken vid Solbacken blev en succé och går det att göra en liknande lösning söder om älven så tycker vi att det är bra.

MP:

Vi är positiva till fler satsningar som uppmuntrar till spontanidrott och att man vistas ute i naturen. Dock isyta med rink är tveksamt.

Kågedalens AIF är en stor förening när det gäller ungdomsinnebandy och efterlyser en innebandyhall i Kågedalen. I dag saknas det bra träningsmöjligheter norr om stan. Hur ställer sig ert parti i denna fråga?

S:

Idag har vi inte tagit ställning till denna fråga. Det vi vet är att om en sporthall få ett bra nyttjande på dagtid måste den ligga vid skolor. De aviserade höjningarna av antalet idrottstimmar kommer också att bli en framtida utmaning på kommunen.

M:

Det har varit en stor brist på fullstora sporthallar i hela kommunen och vi prioriterar utbyggnaden av fullstora sporthallar i samband med skolombyggnader för att minska bristen. Norr om stan är det inte säkert att det räcker och då är vi beredda att titta på hur en utbyggnad/nybyggnad skulle kunna ske.

FP:

Det är olyckligt att många skolor runt om i kommunen saknar fullstora idrottshallar. Det påverkar skolidrotten negativt men är även ett problem för de föreningar som driver inomhusidrott på fritid. Innebandyn är en sport som generellt har svåra träningsmöjligheter. För att råda bukt på detta vill vi prioritera att fullstora hallar byggs när nya skolor anläggs, byta golv i hallar som idag inte är funktionella för innebandyträning, se till att det finns smidiga sarglösningar i alla fullstora hallar. På längre sikt bör det byggas en träningshall för bla innebandy norr om staden.

V:

Inom en snar framtid kommer det att stå två nya fullstora sporthallar vid Balder. Om dessa inte klarar av behovet från innebandyn får vi titta över det hela längre fram. För övrigt är det mycket irriterande att Skellefteå av tradition har byggt för smått när det väl har byggts hallar. Självklart borde gymnastikhallen i Kåge, liksom på andra ställen, ha varit större. Men som det så vackert heter, snålheten bedrar visheten.

C:

Vi har redan lämnat in en motion om en sporthall i Kåge. Vi ser en fullstor sporthall i Kåge som en viktig satsning. Den är värdefull för både tjejer och killar i Kågedalen. Den kan även vara värdefull som matcharena för lag från främst Kågedalen och Byske. Det bör även övervägas att bygga enkla läktare i hallen då det finns en brist på den typen av hallar i Skellefteå. Sporthallen ska förstås vara anpassad för Innebandy, men även för andra sporter som kräver en fullstor sporthall. Den nya sporthallen öppnar upp tider i den befintliga gympasalen för sporter som inte kräver en fullstor sporthall.

KD:

Som vi nämnt tidigare måste alla stora investeringar budgeteras för och det vore oansvarigt att lova allt till alla. Att det saknad bra lokaler för innebandyn vet vi, och vid en eventuell byggnation av en ny innebandyhall så måste vi överväga var den bästa placeringen skulle vara.

MP:

Vi hade det redan i budgeten för 2015 men fick inte igenom det. Vi kommer att fortsätta att driva det. Kåge är den del av kommunen där vi lägger minst pengar per person till fritidsaktiviteter samtidigt som Kåge växer.

Några andra idrottssatsningar som ert parti vill genomföra i Skellefteå?

S:

Vi vill fortsätta utvecklingen av kommunens badhus. Det gäller bla utbyggnaden av Eddahallens äventyrsdel och renovering av Skelleftehamns badhus. Vi vill satsa mer på "nya sporter" som ex. Parkour och Cheerleading

Vi vill satsa på att få hit större tävlingar i olika sporter. Vi har många duktiga föreningar som kan genomföra tävlingar på hög nivå och vi är beredda att, också fortsättningsvis, stötta dem i det arbetet.

M:

Vi vill ännu mer satsa på att utveckla vårt fantastiska Vitbergsområde som motions- och friluftscentrum. Något som vi också tycker är viktigt är att Skellefteå ska kunna attrahera större arrangemang och mästerskap och för att göra det möjligt vill vi från kommunens sida göra vad vi kan för att stötta föreningar som vill arrangera större tävlingar.

FP:

I Skellefteå behöver vi bygga en ny fullstor hall där det är möjligt att bedriva flera olika typer av verksamhet. Det kan vara större publika matcher eller cuper för exempelvis volleyboll, basket eller innebandy. Det kan handla om träningar och tävlingar inom idrotter som kräver mycket yta, eller olika typer av ytor, exempelvis friidrott. Vi lovar att arbeta för att en sådan hall byggs.

V:

Mer resurser till de föreningar som har egna anläggningar och mer medel till föreningar som vill genomföra ungdomsledarutbildningar är två konkreta exempel. Sedan är vi inte främmande till att öka det lokala aktivitetsstödet.

C:

Vi ser en styrka i satsningar som görs tillsammans med föreningslivet. Dels så räcker de kommunala pengarna längre ifall även föreningsliv, företag och privatpersoner bidrar. En annan positiv effekt är att ifall föreningslivet bidrar till satsningen så är chansen större att satsningen blir rätt, och att den kommer till nytta. Vi vill att det ska utvecklas ett tydligare regelverk för hur kommunen kan stötta föreningslivet, t.ex. vilken typ av stöd som en förening som Kågebadets vänner kan förvänta sig. Sammantaget ser vi en möjlighet till många småskaliga satsningar med stor nytta och glädje.

KD:

Vi vill utveckla skateparken på Vitbergsområdet, samt Eddahallens äventyrsdel. I Skelleftehamn vill vi i samråd med de boende se över vilka möjliga satsningar som passar att göra där.

MP:

Vi har bland annat byggande av ett äventyrsbad på Eddahallen samt planerat två stora idrottshallar i Kåge och Bureå. Även när man planerar nya skolor tycker vi att man ska tänka nya hallar och bra utemiljö som lockar till att vara ute. Vi har även lite funderingar på hur vi ska få in mer tjejer och nysvenskar i föreningslivet men inget konkret förslag är taget. Ett sätt är styra med aktivitetsstöd.

Några vallöften som ni lovar att genomföra om ni får makten efter valet?

S:

Skellefteå är en stark arrangörsstad och det vill vi fortsätta vara. Bl.a. arbetas det med att få hit Vinter-SM veckan 2017 eller 2018.

M:

Vi lovar att:

- bygga en rullskidbana som är minst 5 km lång på Vitberget senast 2016.

- utveckla Eddahallen med åkattraktioner under 2016.

- bygga 4 nya konstgräsplaner under nästa mandatperiod.

FP:

Vi lovar mer idrott i skolan i enlighet med Alliansens förlag på nationell nivå. Vi lovar belysning där folk bor. Kvinnor och män ska kunna jogga, promenera och åka längdskidor under kvällstid i hela kommunen.

V:

Våra löften är:

att det kommer skapas fler anläggningar för spontanidrott,

att vårt mål om åtminstone tio fullstora konstgräsplaner inom kommunen förverkligas,

att föreningar som driver egna anläggningar får ökade anslag,

att mer medel avsätts till föreningar som vill genomföra ungdomsledarutbildningar,

att friidrotten får en ny inomhusanläggning i samarbete med ett av skolprojekten.

C:

Vi  lovar att bygga en sporthall i Kåge. Vi lovar att bygga fler konstgräsplaner både i och utanför stan.

KD:

Införa en friskvårdspeng för gymnasieelever likt den som finns för kommunens anställda.

MP:

Bygga fler stora hallar, satsa på friluftsliv inklusive att göra Vitberget till kommunalt reservat för att ytterligare höja statusen och locka till vistelse i naturen.

undefined
Ny sim- och sporthall behövs i NorsjöSå här tycker Malås politiker
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!