De flesta svenskar har sin julafton den 24 december. Vänsterpartisternas kom redan den 24 april i år. Då presenterade nämligen SOM-institutet vid Göteborgs universitet en studie om svenska folkets åsikter om vinster i välfärden. Studien bygger på drygt 8 000 djupintervjuer. Det framgår mycket tydligt att de flesta partier går i otakt med sina väljare.
”Vinstutdelning ska inte tillåtas inom skattefinansierad vård, skola och omsorg”, är ett påstående som de intervjuade fått ta ställning till.
”Bra förslag”, svarade till exempel 62 procent av moderaternas sympatisörer. Mest förvånad blev jag när jag såg att fyra procent av Vänsterpartiets väljare tyckte att det var ett dåligt förslag. De måste ha missat ordet ”inte” i SOM-institutets frågeställning.
Alla partiers väljare verkar tycka att det är smaklöst att de som tar ut stora vinster ur den skattefinansierade välfärden i Sverige tillåts beskatta dessa i skatteparadis. Väljarna säger nej till girigheten. När ska partiledningarna i S, MP, M, FP, C och KD begripa det deras väljare förstår? Längst ifrån sina väljare står den socialdemokratiska ledningen. Bland deras väljare tycker 78 procent att det inte ska betalas ut några vinster från den skattefinansierade välfärden.
Den stora utgiften inom vård, skola och omsorg är personalkostnader. Det vanligaste sättet att skapa vinster är att dra in på personalen. Privat driven äldreomsorg har cirka tio procent färre anställda än den kommunala. Privata skolor har färre lärare per elev än de kommunala och de privata gymnasierna har hela 19 procent färre lärare per elev.
Jakten på vinster i välfärden innebär fokus på fel saker. Vårdcentraler öppnar i områden där de lönsammaste patienterna finns, inte där behoven är som störst. Att vinstdrivande skolor fokuserade på att få de lönsammaste eleverna och valde bort de som de bedömde svårare att tjäna pengar på, det avslöjades förtjänstfullt av Uppdrag granskning för några månader sedan.
Anställda inom såväl den privata som offentliga välfärdssektorn vill göra ett bra jobb, men när vinstintresset kommer in då uppstår lojalitetskonflikter.
Kjell Hanseklint
vänsterpartist och fristående krönikör på Norran