– Men nämndens ansvar är hela länet. Därför görs förändringar och bakgrunden är att kostnaderna för stafettläkare ska minska, tillägger hon.
Fram till den 15 juni är stafettläkare kontrakterade till öron- näsa- halsmottagningen i Skellefteå, men sedan kommer ny- och återbesök hos öron- näsa- halsläkare endast att ske vid Umeå universitetssjukhus (NUS).
– Utprovning av hörapparater och logopediverksamhet blir kvar i både Skellefteå och Lycksele, men de båda mottagningarna stänger.
En annan patientgrupp som påverkas av beslutet är de som lider av sömnapné.
– Men vår målsättning är att utredningen av de patienterna ska kunna ske på medicinmottagningen i Skellefteå och planen är även att en del öronoperationer fortsättningsvis ska ske vid Skellefteå lasarett.
Hur såg gången hos hälso- och sjukvårdsnämnden ut i det här beslutet som bland annat rör öron- näsa- halsmottagningen i Skellefteå?
– Hela nämnden var enig i det här beslutet.
Hur stor blir kostnadsminskningen i och med de här åtgärderna?
– På helårsbasis handlar det om 4 miljoner kronor enbart för Skellefteå.
2015 hade mottagningen på Skellefteå lasarett 2 844 patienter, Lycksele 1 022 och NUS 10 737.
Hur lång väntetid beräknar ni att det blir vid läkarbesök framöver?
– NUS klarar i dag vårdgarantin på tre månader. De jobbar mer effektivt och har fått ner köerna och de beräknar att de ska klara det i fortsättningen också. Jag vill se det såhär: vi har ett sjukhus på tre olika ställen i vårt län, säger hon och tillägger:
– Skellefteå lasarett kommer absolut inte att försvinna. Vi planerar till exempel en ombyggnad av operationsavdelningen där.
Hur ser ni på att så många patienter måste åka till Umeå för läkarvård?
– Vi har sambulans två gånger per dag från Skellefteå och goda bussförbindelser till Umeå, så jag tror det kommer att fungera bra. Jag förstår att det upplevs som en försämring men vi kan inte fortsätta som nu med stora budgetöverskridanden på grund av stafettläkarkostnaderna, säger Karin Lundström.