Ärendet med den Q-märkta byggnaden i Kåge började för tre år sedan. Föreningen bytte då fönster i den gamla röda uthuslängan.
De gamla fönstren var troligen från andra delen av 1800-talet, och det klagades på att de var dragiga och svåra att putsa.
Byggnaden har en lägenhet med åretrunt-boende samt en damfrisering.
Anmäldes till byggnämnd
Haken var dock att de nya fönstren var för moderna. En anmälan gjordes till Skellefteå museum, som i sin tur gick vidare till bygg- och miljönämnden.
Efter utredningar och samtal beslöt en enig bygg- och miljönämnd i augusti 2016 att Storkåge hembygdsförening skulle betala avgift för så kallat svartbygge på 12 404 kronor. Dessutom ålades de att byta till gammeldags fönster.
Bytet skulle vara gjort senast i november 2018.
Har nu gjorts
Men redan i vår har de nya fönstren kommit på plats. De monterades nu i maj av en snickare. Kvar att göra är målningen av fönsterfodren, och det tänker man göra själva inom föreningen.
- Det är skönt att det äntligen är gjort, säger de tre i styrelsen som Norran träffar. Det här har varit ett orosmoment och vi har fått många frågor. Nu kan vi lägga det bakom oss.
Men ordförande Ingvar Bohman samt ledamöterna Mona Strömbergsson och Sonja Boman är för den skull inte nöjda.
- Nej, vi tycker fortfarande att det här var onödigt. Det syns ingen skillnad och de förra fönstren var precis lika bra, anser de.
Onödig kostnad
De beklagar att föreningen fick stora kostnader och hade hellre önskat att lägga pengarna på annat.
- Exempelvis underhållet av det gröna huset, Stora Holmforsgården.
Nu tror de att föreningen kommer att ligga lågt med nya kostnader under många år. Hur det blir med den saken får framtidens styrelse avgöra, för de tre säger att de nu är väldigt less.
- Luften gick ur oss när det här inträffade. Men vi kunde inte lämna styrelsen för ingen ny hade tagit ett sådant uppdrag. Vi var tvungna att redan ut det här, säger Ingvar Bohman.
Lokal tillverkning
De nya fönstren gjordes av Åkullsjöns snickeri som av museerna är ”godkända” leverantörer av gammeldags byggmaterial.
- De lämnade en offert och sedan hade vi en sittning där både byggnadsnämnd och museet var med. Vi behövde ett tydligt godkännande att det vi nu beställde skulle bli rätt, säger Ingvar.
De åtta fönstren kostade 105 000 kronor inklusive frakt, och var då handmålade med bräckt linoljefärg. Montering gick på 30 000 kronor. Inklusive straffavgiften på 12 000 har föreningen totalt betalat 147 000 kronor.
Från det ska man dra intäkten för de utbytta fönstren. De ska säljas och ett bud finns på 20 000 kronor.
- Vi ska söka ett bidrag i efterhand som handläggs av länsstyrelsen. Vi hoppas givetvis på ett bidrag där, säger Ingvar Bohman.
Varför gick det då så snett med det förra fönsterbytet?
- Vi visste inte att gården är Q-märkt. Hela fastigheten ägdes tidigare av EFS och vi köpte den för sju år sedan. Det var ingen som sade att byggnaderna hade en sådan klassning, och inget vi tänkte på att kolla upp.
Vid ett stormöte förra vintern erkände EFS-ordföranden att de hade känt till Q-märkningen men missat att berätta det. För detta bads det om ursäkt.
Jämför själv
Här visar vi bilder på de tre generationernas fönster.
Så såg de tre årgångarna fönster ut på Lilla HolmforsgårdenTidigare artiklar
Fönstren i Kåge som var för moderna - så ska hembygdsföreningen göraFönsterbytet: Så sade politiker när de bjöds till Kåge hembygdsgårdFörening gjorde svartbygge – måste byta nya fönster och återställa till gammal stilFakta