Nu kan det vända, om du bidrar

Krönika. Det gäller att vi binder upp oss för ett mer långsiktigt engagemang.

Not Found2015-09-10 05:57
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter valet 2014 har svensk politisk debatt börjat likna den i många andra europeiska länder.

Där har populistiska partier länge hetsat mot invandrare och minoriteter, och etablerade partier och opinionsbildare har anammat en lightversion av deras budskap. Varje problem med koppling till invandring beskrivs som ett hot mot samhället. Formuleringarna i Sverige är fortfarande oftast på en städad nivå, men riktningen är tydlig.

Kanske var det en vändpunkt när Angela Merkel sa att flyende syrier inte ska skickas tillbaka till Ungern, Grekland eller vilket EU-land de nu råkade komma till först. Nu ser alla bilderna av den humanitära katastrof som länge pågått längs EU:s gränser. Flyktingkrisen är en kris för flyktingarna, inte flyktingar som orsakar kris.

Människor i södra Tyskland gick man ur huse för att hjälpa dem som kommer med kläder, medmänsklighet och bröd. Dagen efter fylldes mitt Facebookflöde av vänner i Sverige som vill göra samma sak.

Det här skulle kunna vara en verklig vändpunkt, något mer än en tillfällig våg av generositet. ”De inverterade skotten i Sarajevo: Bullbaket i Bayern”, som en vän formulerade det. Då gäller det att vi binder upp oss för ett mer långsiktigt engagemang.

Bli gärna månadsgivare eller gå med i en organisation som arbetar för att stödja flyktingar eller för att motverka främlingsfientlighet. Det går även att engagera sig mer personligt, med läxhjälp, middagsträffar med nyanlända och så vidare.

Flera företag har gått ut med att de donerar pengar. Fundera också på om arbetsplatsen kan göra mer – ordna praktikplatser, ändra rekryteringsrutiner eller på annat sätt bidra till sammanhållning och välkomnande.

Arbeta för politiska förändringar. På hemmaplan måste vi ordna snabbare vägar till jobb och bostäder, och då räcker inte manifestationer och insamlingar. Vi behöver fler bostäder i områden med bra arbetsmarknad och bättre kommunikationer från och till orter runtomkring. Det innebär lokala motsättningar som måste överkommas.

Engagera dig för att din kommun ska ta emot en rimlig andel av dem som kommer hit. Alla kan hjälpa till, men de kommuner som har en bra arbetsmarknad eller bra pendlingsmöjligheter behöver ta ett särskilt ansvar.

Det bästa sättet att bidra till lokal förändring är att gå med i ett politiskt parti, det är där de avgörande besluten fattas. Det är också ett bra sätt att få engagemanget att bli varaktigt. Få känner sig helt hemma i något parti, gå med i det som verkar stå närmast vad du tänker och tycker.

Driv också på för att regeringen ska agera på europeisk nivå. EU-länderna har kapacitet att hjälpa många, bara viljan finns. Sverige borde för länge sedan ha tagit den ledarroll som Tyskland nu tar.

Vi har tagit emot fler per capita och visat att det fungerar. Nu bör vi åtminstone stå vid Tysklands sida och arbeta för ett gemensamt ansvarstagande, lagliga och säkra vägar in i Europa, bättre hjälp till dem som bor i flyktinglägren och ett allvarligt försök att stoppa konflikten i Syrien.

Andreas Bergström vice vd för den gröna och liberala tankesmedjan Fores och fristående krönikör hos Liberala Nyhetsbyrån Sverige borde för länge sedan ha tagit den ledarroll som Tyskland nu tar.

Läs mer om