Noor reste i 15 dagar för att ta sig till tryggheten i Skellefteå

Irakiska Noor Al-Saedi är bara sex år gammal, men har redan sett och upplevt mer än de flesta barn någonsin kommer att göra. I 15 dagar reste hon och familjen från Irak till hennes morbror på Anderstorp.

Tillsammans. Äntligen får 6-åriga Noor Al-Saedi känna trygghet. Nu har hon och familjen, pappa Aref och mamma Shima, kommit till hennes morbror Hussein Al-Saedi i Skellefteå. Foto: Ulf Johansson.

Tillsammans. Äntligen får 6-åriga Noor Al-Saedi känna trygghet. Nu har hon och familjen, pappa Aref och mamma Shima, kommit till hennes morbror Hussein Al-Saedi i Skellefteå. Foto: Ulf Johansson.

Foto: Foto: Ulf Johansson.

Not Found2015-09-17 23:57

Bilden på Noor när hon leker med den danska polisen blev känd världen över och polisen lovordades.

Hon och familjen påbörjade resan från hemstaden Bagdad och hamnade slutligen i Skellefteå.

– Det var en jobbig resa. Nu vill jag så gärna ha uppehållstillstånd, säger sexåriga Noor.

Läs mer: Bilden på henne berörde hela världen – nu är Noor i trygghet i Skellefteå

Tillsammans med sin mamma Shima Al-Saedi, morbror Kasim Al-Saedi, pappan Aref Al-Saedi bor hon nu tillfälligt hos sin äldre morbror Hussein Al-Saedi. I kväll reser familjen till Gävle för att söka asyl.

– Vi söker ett tryggt och säkert ställe. Men det var inte lätt att lämna vårt hus och vårt land, säger mamma Shima och ögonen blir blanka.

”Bara grät”

Det var särskilt en händelse som satte spår och som fick familjen att vilja bryta upp från Irak.

– En grupp män med vapen kom och slet ut Aref från bilen när vi stod fast i trafiken. Han lyckades ta sig ur deras grepp och tog sig till polis som fanns i närheten, men den händelsen påverkade Noor väldigt mycket. Hon hade mardrömmar och kunde till slut inte sova om nätterna. Hon bara grät, berättar Shima.

Hon berättar att olika grupper rörde sig ute om nätterna och bomber detonerades. En bilbomb smällde av inte långt från familjens hus. Oroligheterna i Bagdad hade pågått länge, och hon upplevde det som att alla, en efter en, var näst i tur att råka illa ut.

– Vissa grupper kunde ta barnen från familjer och ringa och kräva pengar för att lämna tillbaka dem. Det kändes som att det snart skulle bli vår tur, säger Shima.

Resan de påbörjade skulle visa sig ta 15 dagar och skulle kräva en hel del mod och uthållighet.

– Jag visste att vi kanske kunde dö i Irak, men att det var ännu större risk att vi kunde dö i havet, säger Shima Al-Saedi.

Ingen respekt

Familjen åkte flyg från Bagdad till Istanbul. På grund av oroligheter i områdena gick det inte att ta bussen. Från Istanbul blev det buss till Izmir, Turkiet och därifrån båt över Medelhavet till Grekland.

– Det var en gummibåt, 7,5 meter lång. Vi var 47 personer ombord, berättar Shima.

Senare åkte de i en riktig båt till Aten. Därefter blev det buss till Makedonien följt av tåg till Serbien. De fortsatte mot den ungerska gränsen med buss. Vi gränsen gick de in i Ungern och där tog det stopp.

– Polisen tog fast oss och tvingade oss att lämna fingeravtryck. De sa att de skulle slå Aref och Kasim om vi inte gjorde det. Vi trodde innan att det fanns någon respekt för människor här, men det kändes inte så, säger Shima.

I Ungern ville polisen skicka vidare familjen till ett flyktingläger. Det slutade med att de skulle skickas med taxi. Medan polisen tjafsade med taxichauffören om vem som skulle betala för resan, gick de lugnt iväg och lyckades fly.

– Sedan blev vi hjälpta av en ungersk familj och fick åka bil med dem. De skjutsade oss till en plats där en stor grupp på cirka 400 människor befann sig. De skulle gå tillsammans till Österrike. Medan vi gick så kom det människor och skjutsade oss en bit ibland för att vi hade med oss Noor.

Från Österrike blev det tåg till Tyskland. Efter det hade de tänkt åka tåg till Sverige, men stoppades i Danmark av polisen.

– Vi fick ett nummer och ett klockslag skrivet på handen och sedan blev vi inlåsta i en gympasal tillsammans med cirka 400 andra personer, säger Aref Al-Saedi.

Efter två nätter bestämde sig familjen: antingen så släpper polisen ut dem eller så tar vi ett beslut själva.

– Klockan nio på morgonen fanns bara en tanke, vi ska ut, säger Shima Al-Saedi.

Vill bli läkare

Hon säger att polisen försökte hindra dem, men de kunde ju inte använda våld, så polisen hade inget annat val än att följa efter familjen längs en motorväg. Andra familjer började också gå iväg.

– Polisen från bilden gick med oss hela vägen, i tolv timmar till den svenska gränsen. Vi tackar honom så mycket för det han gjorde. Han var så rädd om Noor. I sin tur lärde hon honom lite arabiska och lekte lekar, säger Shima.

Hon berättar också att när de passerade under en bro så stod det främlingar där och kastade ned mat till dem.

– De hjälpte oss jättemycket. Sedan tog vi ett tåg till Sverige och hamnade i Malmö, säger hon.

För ett kort tag sedan hamnade de äntligen i Skellefteå hos Noors morbror Hussein Al-Saedi.

– Jag vill gå skola här i Sverige och ha ett rum där jag kan leka med mina leksaker.

Hon vet redan vad hon vill bli när hon blir stor.

– Jag vill bli läkare, då kan jag hjälpa fattiga människor. De ska inte behöva betala, säger hon.

Mamma Shima är glad att få vara hos sin bror Hussein.

– Men jag är rädd att bli hemskickad, och jag vet ju inte hur vår framtid ser ut.

undefined
Foto: Ulf Johansson.
undefined
Familjen. Noor Al-Saedi tillsammans med pappa Aref och mamma Shima. Foto: Ulf Johansson.
undefined
Världskänd. Bilden på 6-åriga Noor Al-Saedi som leker tillsammans med en dansk polis blev känd världen över. Foto: REUTERS/Claus Fisker/Scanpix.
undefined
Tillsammans. Äntligen får 6-åriga Noor Al-Saedi känna trygghet. Nu har hon och familjen, pappa Aref och mamma Shima, kommit till hennes morbror Hussein Al-Saedi i Skellefteå. Foto: Ulf Johansson.
Bilden på henne berörde världen – nu finns hon i trygghet i Skellefteå
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om