Skellefteå tingsrätt i går: en 17-årig tjej får berätta om de bedrägerier som hon misstänks gjort via ett konto på det sociala bildnätverket Instagram.
Flera anmälningar har kommit in mot 17-åringen, åklagare Andreas Ekengren har valt att åtala för fyra händelser.
Kläder, skor och klocka
Hon har haft kläder, två par skor och en klocka ute till försäljning, varor som hon inte levererat till kunderna trots att hon har fått betalt.
Det handlar om små summor, totalt ska hon ha lurat till sig 3 550 kronor. I polisförhör har 17-åringen erkänt tre av brotten. Den fjärde händelsen menar hon är ett missförstånd.
”Hon har mått dåligt”
Att hon begått bedrägerierna via Instagram beror på att hon har mått dåligt, det berättar hon i polisförhör.
Rättegången mot 17-åringen är mycket sällsynt i Skellefteå. Skelleftepolisens statistik visar sitt tydliga tecken: det är främst män mellan 18 och 24 som utreds för nätbedrägerier.
Skulder och levnadsnivån
Det förekommer väldigt få brottsmisstänkta tjejer och kvinnor i polisens förundersökningar.
Ola Strömberg vid Skelleftepolisen säger:
– Generellt sett så behöver nätbedragarna pengar, allt från att reglera skulder till att fortsätta ha en hög levnadsnivå.
Inte bara missbrukare
– När vi tittar på vilka yngre män som begår brotten i Skellefteå kan man inte säga att det främst handlar om personer med missbruksbakgrund, även om dessa också finns, fortsätter Ola Strömberg.
Varför begår främst yngre de här brotten?
– Förutom yngre människors nätbeteenden, att de är vana vid den nya digitala tekniken och finns ute på internet, så bidrar nog det stora avståndet till den man lurar.
Hur menar du?
– Som brottsling behöver man aldrig träffa sitt offer, de man lurar bor ofta långt borta. Ledorden för nätbluffar är anonymt, enkelt och tillgängligt.
Både unga och gamla luras vid nätaffärer, men unga mellan 18 och 22 är något överrepresenterade.
”Ingen naturlig riskkalkyl”
Ola Strömberg avslutar:
– Den naturliga riskkalkylen uteblir för många vid en affär på nätet. Det finns ju en klassisk regel som säger att ”om priset är för bra, finns risken att det är en bluffaffär”.
– Med några enkla knapptryck på datorn kan man lätt se vad som är ett rimligt pris för en vara. Det ger vägledning – och kan bli en varningsklocka.